Staatssecretaris blij met cao-resultaat NS, Rover noemt akkoord 'eerste puzzelstukje'

© Albert Koch
Utrecht - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij dat de vakbonden en de NS het eens geworden zijn over een cao. Directeur Freek Bos van reizigersvereniging Rover noemt het principeakkoord "een eerste puzzelstukje in een veel grotere opgave" voor het treinverkeer.
Heijnen noemt het akkoord goed nieuws. Ook is ze blij dat de aangekondigde stakingen van de baan zijn. "Mijn complimenten aan de onderhandelaars van de vakbonden en NS die de hele nacht hebben doorgewerkt om dit te bereiken", laat Heijnen weten in een schriftelijke reactie. "Het laat zien dat alle partijen vastberaden waren er samen uit te komen en het is heel mooi dat dat is gelukt."

Rover: treinreizen moet aantrekkelijker worden

Ook de reizigersvereniging is blij dat de stakingen van NS-personeel voorlopig van de baan zijn. Maar de Spoorwegen blijven voor grote uitdagingen staan, onderstreept Bos. De reizigersvereniging vindt dat reizen met de trein aantrekkelijker moet worden dan het nu is en noemt het cao-resultaat "een eerste puzzelstukje in een veel grotere opgave" voor het treinverkeer. "Daar hoort vrolijk personeel bij", vindt de directeur van Rover. "Maar er is natuurlijk een personeelstekort. Je zult dus met evenveel mensen meer treinen moeten laten rijden."
Een hoger loon kan mensen motiveren dat voor elkaar te krijgen, denkt Bos. "En de NS moet werken aan innovaties." Daarnaast zou de overheid een handje moeten helpen door de btw op een treinticket te verlagen.
De NS mag de prijzen van een 2e-klas treinkaartje niet ongelimiteerd laten stijgen. "Een hoger loon voor personeel zal dus niet terugkomen in de prijs van een normaal kaartje", stelt Bos.
'Cao nog niet de oplossing voor alles wat speelt'
Waarnemend president-directeur Bert Groenewegen

Nog altijd tekort aan personeel

Een onderhandelingsresultaat tussen de NS en vakbonden maakt geen einde aan alle problemen bij het vervoersbedrijf, waarschuwt waarnemend president-directeur Bert Groenewegen. Hij is blij dat er overeenstemming is met onderhandelaars van vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS. Maar het tekort aan personeel is er nog niet mee opgelost, wat betekent dat de NS de dienstregeling moet afschalen.
"Ik ben blij dat er een onderhandelingsresultaat is bereikt. Met dit voorstel komen we de collega's tegemoet die zich zorgen maken over de stijgende kosten van hun levensonderhoud", verklaart Groenewegen op de NS-website. "Tegelijkertijd is deze cao nog niet de oplossing voor alles wat speelt. NS houdt oog voor de zorgen van collega’s over werkdruk, werkplezier en het tekort aan collega’s. Dit tekort aan collega’s zorgt er helaas voor dat we onze dienstregeling moeten afschalen. Dit alles bij elkaar plaatst ons voor een moeilijke opgave die niet eenvoudig op te lossen is, maar waar we volop mee aan de slag zijn en mee doorgaan."

Koerswijziging NS

Per september rijden er al minder treinen en in december volgt een volgende stap, om werknemers na een drukke periode wat lucht te bieden. In een brief waarmee de NS de vakbonden vorige week weer aan de onderhandelingstafel kreeg, zei het bedrijf te weinig aandacht te hebben gehad voor de werkdruk bij het NS-personeel. "Over aanvullende afschalingen kunnen we nu nog niets zeggen. Maar dat we zeggen dat er te weinig oog was voor de werkdruk, daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat er een koerswijziging is."
Gevraagd naar het nut van de stakingen de afgelopen weken zegt een NS-woordvoerder dat de acties "een heel duidelijke boodschap waren". "Staken doe je niet zomaar. Die acties geven echt de urgentie aan dat er iets moet gebeuren."
Het personeel van de NS (bijna 19.000 werknemers) krijgt er in twee stappen fiks meer loon bij als vakbondsleden instemmen met het onderhandelingsresultaat. Of dit de treinkaartjes extra duur maakt, kan de NS niet zeggen. Dat komt omdat daar allerlei afspraken over zijn gemaakt met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. "We zijn aan best veel spelregels gebonden bij het bepalen van de prijs voor een treinkaartje. We mogen niet veel meer doen dan een inflatiecorrectie, al is de inflatie nu natuurlijk erg hoog."