Dit zijn de resultaten van de Utrechtse handelsmissie in Californië

Een deel van de Utrechtse delegatie.
Een deel van de Utrechtse delegatie. © Twitter / @EBUtrecht
Utrecht - Utrecht op de kaart zetten als gezonde, innovatieve fietsstad en misschien zelfs wat deals sluiten. Dat was afgelopen week het doel van de handelsmissie in Californië. Volgens burgemeester Sharon Dijksma heeft de reis concrete resultaten opgeleverd en zijn plannen gesmeed voor samenwerking. Ook kan Utrecht zich opmaken voor een werkbezoek van de burgemeesters van San Francisco en Phoenix.

Burgemeester Dijksma van Utrecht was van 5 tot en met 7 september op handelsmissie in Californië met twintig bedrijven en organisaties uit de regio Utrecht. Dijksma was er als burgemeester én als voorzitter van de Economic Board Utrecht (EBU). Ook koningin Máxima en verschillende ministers waren bij de handelsmissie.

De Gezonde Mens en een Gezonde Leefomgeving, dat waren thema's waar Utrecht een voortrekkersrol in wilde vervullen tijdens de handelsmissie. "De focus hierop is niet uit de lucht gegrepen", aldus Dijksma. "Veel toonaangevende organisaties op het gebied van gezondheid zijn gevestigd in onze regio en een belangrijk aandeel van de regionale economie is hierop gericht."
Utrecht werd onlangs uitgeroepen tot Beste Fietsstad van de Wereld en daar is wereldwijd belangstelling voor, stelt Dijksma. Autogerichte steden als Los Angeles en San Francisco willen volgens haar van ons leren hoe ze duurzamere en gezondere vormen van vervoer kunnen stimuleren. Met burgemeester London Breed van San Francisco en luitenant-gouverneur Elani Kounalakis van Californië sprak ze over mogelijkheden om hierin samen te werken.

Fietshangar

Bedrijven in de regio Utrecht, zoals Snappcar, Sleepercharger en Bikebox, kunnen onder meer een rol spelen op het gebied van kennis en innovatie als het gaat om duurzaam vervoer. De Dutch Cycling Embassy moet de komende jaren een belangrijke rol vervullen in het verder exporteren van Utrechtse mobiliteitsexpertise naar de VS.
Het Utrechtse bedrijf Fietshangar maakte in Californië afspraken met het Amerikaanse transportbedrijf Tranzito. Het is de bedoeling dat Fietshangar gaat helpen met het ontwikkelen van mobiliteitshubs waarmee het openbaar vervoer beter aangesloten kan worden op de fietsinfrastructuur. Verder zijn in Californië afspraken gemaakt over slim elektrisch laden. Utrecht kan volgens de burgemeester profijt hebben van technische ontwikkelingen en kennis uit Silicon Valley.

Langer zelfstandig thuis wonen

Ook het gebied van leefomgeving en gezondheid nam een groot aantal Utrechtse bedrijven deel aan de missie. Namens de Economic Board waren UMC Utrecht en Ballast-Nedam aanwezig. Het Utrechtse bedrijf Amulet, dat softwareoplossingen ontwikkelt waarmee mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, tekende in San Francisco een intentieovereenkomst met het Amerikaanse Institute of Aging. "Hiermee zetten deze partijen een belangrijke stap om de uitrol van hun applicaties in de VS te onderzoeken en te testen."
Dijksma sprak met burgemeester Breed van San Francisco ook over stedelijke uitdagingen als betaalbare woningbouw en samenwerking om steden een prominentere rol te geven in het internationaal klimaatbeleid. "Breed komt in oktober naar Nederland voor een conferentie en we verkennen de mogelijkheid voor een aansluitend werkbezoek aan Utrecht."

Phoenix

Samen met de Economic Board Utrecht-leden sprak Dijksma ook met Christine Mackay, de directeur economische ontwikkeling van de stad Phoenix. en met Odette Bakker, de honorair consul in Arizona. "Phoenix is de vijfde stad van de VS, maar lijkt qua economie en demografie veel op onze regio. De burgemeester van Phoenix is voornemens een werkbezoek aan Nederland af te leggen en daarbij ook een bezoek aan Utrecht te brengen", aldus Dijksma.
Een delegatie van de handelsmissie is ook nog naar Los Angeles en Texas afgereisd. In Los Angeles sprak EBU-directeur Michiel Dijkman onder anderen met de wethouder Economie en Internationaal over de organisatie van een werkbezoek aan Utrecht.
Verder heeft de Utrechtse delegatie met verschillende Nederlandse bewindspersonen, VNO-NCW en MKB-Nederland gesproken over zaken als bereikbaarheid, het aantrekken en vasthouden van talent en de ambities om van Utrecht de gezondste regio wereldwijd te maken. Burgemeester Dijksma belooft de raad op de hoogte te houden van de vervolgstappen.