Middelbare scholier fietst gemiddeld het verst naar school in gemeente Oudewater

© ANP
Utrecht - Middelbare scholieren uit de gemeente Oudewater moeten in de provincie Utrecht het verst fietsen voordat ze in het klaslokaal zitten. De dichtstbijzijnde school ligt daar op gemiddeld 7,4 kilometer, blijkt uit cijfers van het CBS over 2021.
Ook in de gemeenten Lopik (6,8 kilometer) en Renswoude (6,6) zijn middelbare scholieren - zowel letterlijk als figuurlijk - verder van huis. Liever wat dichterbij het schoolplein? Dan moet je in de gemeente Utrecht of Amersfoort zijn, daar is de gemiddelde afstand slechts 1,1 kilometer.
Het voortgezet onderwijs is landelijk gezien voor leerlingen uit de gemeente Noord-Beveland (Zeeland) het langste eind. Daar moet je gemiddeld zo’n 11,5 kilometer overbruggen. Op Schiermonnikoog, waar ook een middelbare school staat, kun je het stalen ros ook gewoon laten staan en wandelen: gemiddeld ben je daar 400 meter onderweg.

Wat uit de cijfers ook naar voren komt, is dat havo- en vwo-scholieren gemiddeld anderhalve kilometer extra fietsen in vergelijking met vmbo-leerlingen. Ook opvallend is dat in acht op de tien gemeenten de afstand met de fiets korter is dan wanneer je de auto neemt. En de basisschool? Die ligt vaak een stuk dichterbij: op gemiddeld 0,6 kilometer afstand.