Organist Johan bereidt zich voor op Nationale Orgeldag: 'Deze schoonheid zou ik graag willen delen'

© RTV Utrecht
Utrecht - Orgelliefhebbers en belangstellenden kunnen zaterdag kerken bezoeken om te genieten van het kenmerkende geluid van het orgel. Op meerdere plekken in het land zullen kerken de deuren openen om hun orgel te laten horen tijdens de Nationale Orgeldag. De Gereformeerde Kerk in Schoonrewoerd is een van de kerken die meewerkt. Organist Johan de Leeuw is daar druk aan het studeren om zich voor te bereiden voor het evenement.
In de gereformeerde dorpskerk neemt het orgel een prominente plek in. Bij binnenkomst kun je niet om het instrument heen. De Leeuw is een van de organisten die morgen speelt voor de Nationale Orgeldag. Hij hoopt dat hij vele bezoekers kennis kan laten maken met het instrument. Het orgel van de Gereformeerde Kerk is in 1961 gebouwd. Aan de buitenkant zijn ongeveer twintig pijpen te zien, maar achter het instrument zijn er nog honderden pijpen die voor het kenmerkende orgelgeluid zorgen.
Tussen het spelen door vertelt De Leeuw waar het muziekinstrument voor dient. "Het orgel is neergezet om het koor te begeleiden, maar ook om de kerkgangers en bezoekers iets mee te geven: een mooi stuk muziek dat past bij de bijeenkomst die je hebt gehad." Hoewel je het niet meteen zou verwachten, zijn er ook harde geluiden te maken op het instrument. "Wij zitten achter het instrument nog enigszins beschermd, maar als je in de kerk zit... hou je dan maar vast", grapt de organist.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Het orgel in de Gereformeerde Kerk in Schoonrewoerd
Het orgel in de Gereformeerde Kerk in Schoonrewoerd © Jolanda Lemcke

Kenmerkend geluid

Als de organist gevraagd wordt wat er precies zo mooi is aan het instrument dat hij speelt, zegt hij: "Het is een gevoel. En ik zou dit gevoel van schoonheid graag willen delen." Geïnteresseerden hoeven niet per se een kerkdienst te volgen, onderstreept De Leeuw. "Nee, beslist niet. Maar hoe meer belangstelling hoe mooier."
Bezoekers van de kerk kunnen morgen zelf ook even proberen om orgel te spelen. Volgens de organist is het niet moeilijk om te spelen, maar wel "een uitdaging". Het instrument wordt zowel met handen en voeten gespeeld, daardoor moet de coördinatie van organisten in orde zijn. De Leeuw speelt het orgel inmiddels 45 jaar. "Ik vind het fantastisch om te doen, want ik kan al mijn stemmingen erop kwijt." De organist hoop dan ook dat het evenement vele belangstellenden trekt. "Ik zou vooral zeggen: komt hier heen en kom het een keer proeven."

Orgelconcert

Naast het orgelconcert is er morgen ook een expositie van verschillende kunstenaars te zien in de kerk. Daarnaast wordt er geld ingezameld voor Water For Life, een organisatie die inzet voor onder meer sanitaire voorzieningen in Tanzania. Het concert in de Gereformeerde Kerk zal vanaf 13.00 uur plaatsvinden. Meerdere organisten gaan dan verschillende soorten muziek laten horen. Johan de Leeuw zal samen met een violist vanaf 14.30 uur te horen zijn.