Anti-racisme-commissie adviseert: bestraf discriminatie zoals in de regels staat

© René van den Berg
Utrecht - De KNVB moet harder optreden tegen racisme, zoals bijvoorbeeld het geval was tijdens FC Utrecht - Ajax. Dat zegt de commissie-Mijnals, die probeert racisme en discriminatie in de voetbalwereld tegen te gaan.
Volgens tv-presentator Humberto Tan, die voorzitter is van de commissie, zijn de regels rond racistische incidenten 'op papier heel goed geregeld'. Maar die regels worden niet gevolgd. "Als er iets gebeurt hoort niemand wat", zegt hij in gesprek met Nu.nl.
Tan reageert in een advies op apengeluiden die te horen waren in de Galgenwaard toen de donkere Ajax-spits Brian Brobbey scoorde. FC Utrecht heeft voor de discriminerende spreekkoren afgelopen week vier personen een stadionverbod opgelegd.
Volgens het advies van de commissie moet er beter worden gehandhaafd en gecontroleerd wat de clubs doen om wangedrag te voorkomen. "De KNVB hoeft geen nieuwe regels te verzinnen, die zijn er al. We moeten ze wel nakomen met z'n allen", zegt Tan. In het eerder afgesproken stappenplan staat bijvoorbeeld dat clubs die zich onvoldoende hebben ingespannen om discriminatie te bestrijden puntenaftrek kunnen krijgen.
Vandaag overleggen de gemeente Utrecht, de politie en het OM over eventuele maatregelen voor de wedstrijd tegen Vitesse, aanstaande zondag in de Galgenwaard. Mogelijk worden voorzorgsmaatregelen genomen om nieuwe rellen te voorkomen.
De commissie-Mijnans is in juli 2020 opgericht op initiatief van de KNVB en de Rijksoverheid. Naast Humberto Tan zitten ook oud-voetballer Ruud Gullit, de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en voormalig voetbalster Daphne Koster in de commissie.