Pastoor zet streep door rooms-katholieke Willibrordprocessie in Utrecht wegens gebrek aan deelnemers

© ANP
Utrecht - De jaarlijkse Willibrordprocessie in het centrum van Utrecht is verleden tijd. Er zijn te weinig deelnemers, zegt pastoor Boogers van de Sint-Martinusparochie.
In 2019 was de processie voor het laatst. Daarna ging het twee jaar niet door vanwege corona. "Bij de laatste edities was al een teruglopend aantal deelnemers", zegt Boogers. "Op een gegeven moment moet je zeggen: het is misschien toch maar verstandiger ermee te stoppen."

De Willibrordprocessie werd in 2002 voor het eerst georganiseerd en was bedoeld om het rooms-katholieke geloof meer zichtbaar te maken. Deelnemers liepen vanaf het beeld van Willibrord op het Janskerkhof via de Dom naar de Sint-Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat. Willibrord leefde in de zevende en achtste eeuw na Christus. Hij was een van de grondleggers van het christelijke geloof in Nederland.

Minder kerkgangers

Het stoppen van de Willibrordprocessie past binnen de tendens van ontkerkelijking in de christelijke gemeenschap. De diensten trekken minder bezoekers dan voor de coronacrisis, merkt ook Boogers. "Ik schat dat we 15 tot 20 procent minder mensen hebben. Ik denk dat ouderen bang zijn voor covid. Overigens zijn jongeren al wel grotendeels teruggekomen naar de kerk."
Boogers vindt het jammer dat de jaarlijkse Willibrordprocessie nu definitief verleden tijd is. Toch staat hij achter de keuze het niet meer te organiseren. "Als je ziet dat er zo weinig mensen meedoen... Het moet niet een soort schouwspel worden."