Van sporthal tot azc: dit is wat onze provincie doet aan de opvang van asielzoekers

Waardoor is deze crisis ontstaan? Het probleem ligt meer bij het aantal beschikbare opvangplekken dan bij het aantal asielzoekers dat zich meldt. Na de asielcrises in 2001 en 2015 zijn veel opvanglocaties gesloten, omdat ze door de verminderde instroom niet meer nodig waren. Tel daarbij op dat er door de krapte op de woningmarkt nauwelijks huizen zijn voor statushouders, die vervolgens in het azc blijven zitten waar ze zitten. Daar is nu nauwelijks plek voor asielzoekers die nog wachten op een beslissing over hun status. Zij zitten daarom in de noodopvang. Voor iedereen die zich nog moet aanmelden in Ter Apel is er crisisnoodopvang.
Druk op gemeenten
Wat is het verschil tussen asielzoeker, vluchteling en statushouder?
Een asielzoeker is iemand die zijn land van herkomst heeft verlaten en om uiteenlopende redenen bescherming zoekt door asiel aan te vragen. Dat kan bijvoorbeeld vanwege oorlog of geweld. Het aanvragen van asiel is een mensenrecht.
Als is vastgesteld dat iemand in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus, spreken we van een vluchteling. Diegene maakt dan ook aanspraak op een verblijfsvergunning, waarmee vijf jaar in Nederland gewoond en gewerkt kan worden. Met zo'n verblijfsvergunning in de hand spreken we ook wel van een statushouder.