Reclameposter actiegroep Gendertwijfel vernield: 'Blijf met je handen van die posters af'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een reclameposter van de actiegroep Gendertwijfel in een bushokje aan de Croeselaan in Utrecht is vernield. Volgens de groep, die campagne tegen de nieuwe transgenderwet voert, gebeurt dit vaker en gaat het om gerichte acties. Bart Jan Spruyt van de actiegroep roept op om dit te stoppen. "Ga naar de website en lees onze argumenten. Als je die slecht vindt, ga dan met ons het debat aan, maar blijf met je handen van die posters af!"
Vanaf vorige week maandag hangen de posters op meer dan 140 plekken in Nederland. Lokale politici die negatief op de posters reageren, vandalisme en akkefietjes: volgens Spruyt maakt de campagne nogal wat los in het land. Op social media is er zelfs een oproep gedaan om de posters te vernielen. Of dit ook de reden is dat het bushokje aan de Croeselaan is vernield, is onduidelijk.

Bezwaren

Gendertwijfel heeft kritiek op de nieuwe transgenderwet waar de Tweede Kamer deze week over debatteert. Met de nieuwe wet wordt het mogelijk om zonder deskundigenverklaring van geslacht te veranderen. Het manifest is ondertekend door bijvoorbeeld artsen en journalisten. "Het is een uitnodiging om die wet niet zomaar kritiekloos door de Tweede Kamer te laten gaan."
"De posters zijn bedoeld om de aandacht te vestigen op de website, waar een manifest op staat. Als zo'n oproep wordt beantwoord met vandalisme en geweld is dat heel vervelend en teleurstellend." Het vandalisme moet stoppen, maar inhoudelijke reacties zijn welkom, benadrukt Spruyt. "Het transgendernetwerk heeft een stuk geschreven waarin ze inhoudelijk op de bezwaren ingaan. Dat is mooi, dan krijg je een inhoudelijke discussie."
Voordat het bushokje werd vernield, werd de poster beklad
Voordat het bushokje werd vernield, werd de poster beklad © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel