Nog geen reactie vakbonden op cao-bod NS: 'Zijn het nog niet eens'

© RTV Utrecht / Niels Drost
Utrecht - Gaan we akkoord met het nieuwe cao-bod van de Nederlandse Spoorwegen? Over deze vraag bogen de vakbonden CNV, FNV en VVM zich vanmorgen, maar ze kwamen er niet uit. De onderhandelingen worden waarschijnlijk deze week voortgezet. In het nieuwe cao-bod stelt de NS onder andere een eenmalige uitkering en loonsverhoging van 7,5 procent in twee stappen voor.
"De NS heeft gisteren een belangrijke stap gezet. We zien mogelijkheden om eruit te komen", zegt onderhandelaar van de CNV Jerry Piqué. "Tegelijkertijd willen we niet te vroeg juichen. We zijn er nog niet, er is nog geen akkoord." De FNV laat weten dat de NS nog ver verwijderd is van de eisen en zegt dat de NS nog 'flinke stappen' moet maken.
De NS kwam gisteren met een nieuw cao-bod nadat de vakbonden de afgelopen weken estafettestakingen hadden georganiseerd. De NS stelt voor om de lonen met terugwerkende kracht per 1 juli met 5 procent te verhogen. Op 1 januari moet hier nog zo'n 2,5 procent bijkomen. Daarnaast wil de NS medewerkers een eenmalige uitkering van 650 euro geven.
De vakbonden weten nog niet of ze hier akkoord mee gaan. Omdat het nog niet duidelijk is of de onderhandelingen tot een goed resultaat leiden gaan de nieuwe stakingen door. Op vrijdag wordt er in Noordwest en West gestaakt, op 15 september is de regio Midden aan de beurt. Eerdere stakingen in deze regio hadden grote invloed op heel het land. Door de staking in de regio Utrecht lag het treinverkeer in heel Nederland plat.

Eisen

De bonden eisen onder andere een automatische compensatie in de lonen voor inflatie. Op dit moment is de NS hier nog te vaag over, zegt de CNV.
De vakbonden vinden een goed cao nodig om nieuw personeel aan te trekken. Dit moet helpen tegen de hoge werkdruk bij de medewerkers. Op dit moment kampt de NS met personeelstekorten en ervaren veel medewerkers de werkdruk als hoog. De NS erkent dat dit het geval is, en dat is volgens Piqué een belangrijk signaal. "Kortom: er zijn nog wat vragen, maar voor dit moment hopen we dat we eruit komen. Hoe eerder hoe beter, ook voor al die reizigers die onzekerheid zitten."