Utrechtse tramschutter Gökmen T. is zijn Nederlandse paspoort kwijt

Gökmen T., met zijn advocaat in de rechtbank.
Gökmen T., met zijn advocaat in de rechtbank. © Nicole van den Hout, ANP
Utrecht - De Utrechtse tramschutter Gökmen T. is zijn Nederlandse paspoort kwijt. Nabestaanden van het drama zijn onlangs geïnformeerd, meldt het AD.
"Voor mijn cliënt verandert het intrekken van de Nederlandse nationaliteit van de moordenaar van zijn dochter niets. Zeker niet aan het intense gemis van zijn dochter", laat advocaat Sebas Diekstra via WhatsApp aan RTV Utrecht weten. Hij staat de vader van Roos Verschuur bij. Zij was één van de dodelijke slachtoffers. "Voor hem is het belangrijkste dat deze intrekking op geen enkele wijze gevolgen zal hebben voor de levenslange gevangenisstraf die aan de dader is opgelegd en het uitzitten van die straf hier in Nederland."

Drieënhalf jaar geleden opende T. in een tram bij het 24 Oktoberplein in Utrecht het vuur op passagiers, vier mensen kwamen daarbij om het leven en zes passagiers raakten zwaargewond. De rechtbank veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf die hij in Nederland uitzit.

Nederlanderschap

In februari van dit jaar stemde de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel voor het verlengen van de mogelijkheid om het Nederlanderschap van een persoon in te trekken in het belang van de nationale veiligheid. Dat geldt onder anderen voor mensen die een terroristische daad hebben gepleegd, zoals T..
Voor de Utrechter heeft het kwijtraken van zijn paspoort in eerste instantie weinig gevolgen vanwege zijn levenslange straf. Wel zou hij bij eventuele gratie ongewenst vreemdeling zijn en Nederland moeten verlaten.