FC Utrecht wil na jaren afwezigheid het vrouwenvoetbal nieuw leven inblazen: 'Gaan voor dat ene plekje in de eredivisie'

© FC Utrecht
Utrecht - FC Utrecht hoopt volgend seizoen terug te keren in de eredivisie van het vrouwenvoetbal. De club is bezig de voorwaarden te creëren om dat voor elkaar te krijgen. Of FC Utrecht volgend seizoen daadwerkelijk in de eredivisie speelt is nog maar de vraag, omdat meer clubs willen toetreden. En er is vooralsnog maar één plek beschikbaar.
Directeur Thijs van Es van over herstart vrouwenvoetbal bij FC Utrecht: 'Gaan voor de subtop'
FC Utrecht speelde van 2008 tot 2014 in de eredivisie. Toen werd de stekker uit het Utrechtse vrouwenvoetbal getrokken. De vraag is nu of dat achteraf bezien een slechte beslissing is geweest. Directeur Thijs van Es vindt van niet. "Er was niet meer in te investeren. Er ging zoveel geld naartoe dat ik wel begrijp dat het toen is stopgezet."
Marlou Peeters is nu manager vrouwenvoetbal bij FC Utrecht. "Ik kijk daar iets anders naar, maar ik ben vooral supertrots dat we nu weer beginnen", zegt de voormalig speler van PSV, Willem II en VVV.
We gaan de top drie aanvallen
FC Utrecht-directeur Thijs van Es
Van Es zei al in een eerder stadium al dat FC Utrecht bij terugkeer op het hoogste niveau niet voor spek en bonen mee wil doen. "We gaan de top drie aanvallen", zegt hij nu met een vette lach. "Nee, dat is gekscherend. Wij gaan meedraaien in de subtop, we zijn een mooie begroting aan het neerzetten." Die begroting zal niet te vergelijken zijn met de top vier van de eredivisie, FC Twente, Ajax, PSV en Feyenoord. "Ik denk dat we daar iets onder blijven."

Van Veenendaal? Van de Sanden?

Marlou Peeters is bij FC Utrecht verantwoordelijk voor het samenstellen van een technische staf en een spelersgroep voor het vrouwenteam. Ze heeft daarvoor al wel een verlanglijstje, maar ze moet nog even wachten met het voeren van onderhandelingen. "De KNVB beslist pas in januari welke clubs wordt toegelaten. Daarna kunnen wij pas een trainer en spelers gaan benaderen."
Wat Peeters wel weet is dat ze in de eigen regio wil kijken. Ze sluit daarbij niet dat ze ook met Sari van Veenendaal gaat praten. De Nieuwegeinse oud-keeper van onder meer Atletico Madrid en het Nederlands elftal stopte onlangs abrupt met voetbal. "Misschien dat ze na een jaartje met de camper weg toch nog terug wil komen, of iets wil doen in de staf. We gaan daar met haar over praten en dan zien we wel wat daar uitkomt", aldus Peeters.
Marlou Peeters (Manager vrouwenvoetbal FC Utrecht): 'Supertrots'
Veel serieuzer is de kans dat FC Utrecht voor het aantrekken van spelers uitkomt bij het Zeister Saestum, dat al jaren dé topclub is in de topklasse, één trede onder de eredivisie. "We willen zeker spelers uit de regio aantrekken. We hebben goede contacten met Saestum."
Eén zo'n speler uit de regio is Shanice van de Sanden uit IJsselstein, door bondscoach Andries Jonker teruggehaald bij Oranje. De 29-jarige aanvaller speelt bij Liverpool en is normaal gesproken veel te duur voor FC Utrecht. "Wie weet wat ons nog te wachten staat", lacht Peeters.