Einde NS-stakingen in zicht? Spoorbedrijf trekt boetekleed aan en komt met royaler loonbod

© ANP
Utrecht - De Nederlandse Spoorwegen heeft de bonden een sterk verbeterd cao-bod voorgelegd. Daarmee hoopt het Utrechtse bedrijf een einde te maken aan de grote onrust onder het personeel, dat al enige tijd actievoert en nieuwe stakingen heeft aangekondigd.
In een brief aan de bonden erkent directeur HR & Organisatie Richard Greve dat het bedrijf fouten heeft gemaakt. "We hebben mede door corona laat gereageerd op de krappe arbeidsmarkt. Met alle gevolgen van dien: instabiele roosters, onvoldoende ruimte om vrij te kunnen nemen en uitval", schrijft hij. "Actievoeren is niet alledaags bij NS. Dat zovelen zich genoodzaakt zagen dit te doen, is dus veelzeggend."
Ook schrijft Greve: "De focus op onze operationele prestaties en de financiën, die nodig was en nodig blijft, heeft tot verzakelijking geleid. NS is voor sommigen daarom niet meer ‘hun’ NS." De NS-directie roept nu op "de handen ineen te slaan". "Een goede cao vormt daarvoor de basis. Met een loonafspraak die past bij de prijsontwikkeling. En die ook antwoord geeft op de acute problemen die wel met een cao-afspraak zijn op te lossen. De directie begrijpt dat NS de eerste stap moet zetten."
De NS stelt voor om met terugwerkende kracht per 1 juli dit jaar de lonen met 5 procent te verhogen en medewerkers een eenmalige uitkering van 650 euro te geven. Op 1 januari zou daar dan nog 2,5 procent bijkomen. Eerder lag een verhoging van 8 procent over tweeënhalf jaar op tafel. Verder wil de directie "afspraken maken hoe om te gaan met de onzekerheid van de inflatieontwikkeling" en onder meer een minimumloon van 14 euro in de cao vastleggen.
De FNV laat weten dat de staking die aanstaande vrijdag gepland staat vooralsnog doorgaat. Tot nu toe zijn ze nog niet tevreden met het aanbod van de NS. Morgen komen de vakbonden CNV, FNV en VVMC bijeen om verder te overleggen over het bod van de NS.