FC Utrecht spoort raddraaiers op en legt stadionverboden op: 'Er is een grens overschreden'

© ANP
Utrecht - FC Utrecht legt meerdere aanhangers van de club een stadionverbod op voor ongeregeldheden tijdens de laatste twee wedstrijden. Ze zijn opgespoord in samenwerking met de politie.
Zeven fans krijgen een stadionverbod voor misstanden tijdens het uitduel met Fortuna Sittard afgelopen vrijdag. Er werd toen vuurwerk op het veld gegooid, onder meer richting een van de eigen spelers. Er zijn vijf fans in beeld voor het afsteken van het vuurwerk, een zesde man zou dit gefaciliteerd hebben. Een zevende supporter kan een stadionverbod verwachten voor het gooien van bier.

FC Utrecht-Ajax

Ook rond de wedstrijd FC Utrecht-Ajax was sprake van ongeregeldheden. Een supporter die vuurwerk gooide richting doelman Remco Pasveer is aangehouden. Hij wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. Een fan die na afloop het veld betrad, heeft een stadionverbod opgelegd gekregen. Ook zijn drie supporters opgepakt door de politie voor ongeregeldheden na afloop van de wedstrijd.
FC Utrecht heeft daarnaast vier aanhangers een stadionverbod opgelegd voor onder meer discriminerende spreekkoren richting Ajax-speler Brian Brobbey. Zij zijn ook aangemeld bij de KNVB voor een landelijk stadionverbod. Voor drie andere raddraaiers, die zich schuldig hebben gemaakt aan overtredingen in het stadion, moet FC Utrecht nog bepalen wat hun straf wordt.
Deze raddraaiers willen en gaan we weren, dit heeft niets met support te maken
Algemeen directeur Thijs van Es
“Het is een opsomming waarvoor wij ons enorm schamen”, zegt algemeen directeur Thijs van Es. "Door het snelle handelen, samen met de politie Utrecht, hebben we na de wedstrijd tegen Ajax al diverse mensen kunnen opsporen en straffen. De afgelopen dagen zijn we druk bezig geweest met het identificeren en opsporen van de raddraaiers bij de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Deze personen willen we bannen uit het stadion, omdat deze incidenten ontoelaatbaar zijn.”
Een wedstrijd van FC Utrecht, uit en thuis, moet een uitje zijn waar iedereen zich welkom en veilig voelt, vindt de algemeen directeur. "Dat is het niet geweest afgelopen twee wedstrijden, waarvoor wij onze excuses aanbieden. De maat is vol. Er is een grens bereikt en overschreden, we zijn dit gedrag zat. Deze raddraaiers willen en gaan we weren, dit heeft niets met support te maken."
FC Utrecht wil in gesprek blijven met diverse geledingen binnen de club, waaronder groepen supporters. "De verbinding moet er zijn, de frustraties moeten uitgesproken worden. Het is een proces van de lange adem, waarbij we de welwillenden onwijs hard nodig hebben."