PVV en VVD: 'Nieuwe wethouder De Vries (PvdA) passeert gemeenteraad'

Utrecht - Oppositiepartijen PVV en VVD vinden dat Dennis de Vries, de kersverse wethouder Wonen in Utrecht, de gemeenteraad buitenspel heeft gezet. Dat zou hij hebben gedaan bij zijn besluit om statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Dat zeiden de partijen in de uitzending van Stadhuisplein op Bingo FM. Het besluit viel op het moment dat de gemeenteraad op reces ging, in het begin van de zomervakantie.
In het programma gaven ze aan dat ze graag beter geïnformeerd hadden willen worden. Het liefst met een debat, maar anders met een brief van de wethouder aan de Raad. Dat debat vond uiteindelijk vorige week plaats, toen de maatregel al was uitgevoerd. Alle statushouders hebben een huis toegewezen gekregen.
Wachtlijsten gepasseerd
De gemeente Utrecht is verplicht elk jaar een paar honderd statushouders een huurwoning aan te bieden. Maar dit jaar ontstond daarin een achterstand. Statushouders zijn vluchtelingen die erkend zijn, en dus in Nederland mogen blijven. Zij hebben recht op een woning, maar door de woningcrisis kunnen zij niet doorstromen. Daarmee houden ze plekken bezet in AZC's die bedoeld zijn voor asielzoekers die net in Nederland aankomen.
Om dat te doorbreken eist de Rijksoverheid van gemeentes dat ze versneld statushouders opnemen. Wethouder Dennis de Vries (PvdA) besloot vlak voor de zomer om voor deze groep een uitzondering te maken. Van alle sociale huurwoningen die deze zomer op de markt zouden komen, zou nagenoeg alles naar statushouders gaan. Daarmee werden andere woningzoekenden benadeeld. En mensen die soms al twaalf jaar of langer op de wachtlijst staan zouden gepasseerd worden.
Deze situatie leidde tot heftige reacties in de stad. Niet alleen politici roerden zich, ook veel inwoners klommen in de pen en gaven hun mening over het besluit. Die meningen waren erg verdeeld. Sommigen waren heel content met het optreden van de gemeente, omdat het een oplossing biedt voor het probleem van overvolle opvangcentra. Anderen waren des duivels over het feit dat wachtende Utrechters werden gepasseerd.
Kan niet
De Utrechtse gemeenteraad kon pas vorige week spreken over de zaak, maar toen was de maatregel al uitgewerkt. Alle statushouders hebben een woning gekregen. Ook werd de raad vooraf onvoldoende geïnformeerd, vindt de oppositie. Sommige raadsleden zijn informeel benaderd door De Vries tijdens een etentje. Verreweg alle partijen hadden graag vooraf over de zaak gesproken, of voor het besluit een brief gekregen - desnoods een geheime brief.
In de uitzending van Stadhuisplein praatten maandagavond drie politici van de PvdA, VVD en PVV over de zaak. Tess Meerding (VVD) was duidelijk geïrriteerd: "Dit kan niet, dit is niet de nette gang van zaken." De partij voelt zich gepasseerd zei de VVD-ster in de uitzending. Maar wat haar betreft hoeft het geen politieke consequenties te hebben. "Wat deze wethouder gered heeft, is dat hij wel de moeite heeft genomen toch vooraf iets van contact te zoeken. Anders was het nog hoger opgenomen." De VVD heeft wel een waarschuwing voor de wethouder: "Dit mag zo niet nog een keer gebeuren."
Niet buiten het boekje
De PVV is het met de liberalen eens, David Bosch: "Een raadslid informeren tijdens een buffet is natuurlijk niet de gemeenteraad inlichten." Bosch benadrukt dat de wethouder daarmee niet buiten zijn boekje is gegaan: "Het behoort helaas tot de bevoegdheid van het college, en dat had natuurlijk sowieso niet gemoeten."
Rick van der Zweth (PvdA) zat ook in de uitzending. Hij benadrukt die bevoegdheid van het college. De wethouder mocht dit besluit zonder instemming van de gemeenteraad nemen. "Maar dit ligt heel gevoelig, dus dit wil je gewoon afstemmen met de raad", zei Van der Zweth.
Hij benadrukt dat de wethouder niet anders kon. "In ruil voor het sneller opnemen van statushouders bedong De Vries dat het Rijk meebetaalt aan het plaatsen van circa 1500 tijdelijke flex-woningen ter bestrijding van de woningnood. Die deal kwam vlak voor het politiek reces tot stand. En ondertussen sliepen de mensen in Ter Apel op straat, en dus wat er haast geboden." Van der Zweth noemde het besluit verder nog 'ingrijpend'.
Luister hier de hele uitzending terug.