NS-personeel legt opnieuw werk neer, spoorverkeer in Utrecht ligt op 15 september stil

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Utrecht - Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen gaat opnieuw staken. In totaal gaat het om drie dagen, donderdag 15 september is de regio Midden (waaronder Utrecht) aan de beurt.
Vakbonden VVMC, FNV en CNV Vakmensen laten weten dat de eerste stakingsdag aanstaande vrijdag is, in de regio's Noordwest en West. Op dinsdag 13 september wordt in de regio's Oost, Zuid en Noord gestaakt. Mocht de NS na deze tweede stakingsronde weer niet op de cao-eisen reageren dan dreigen de vakbonden met nieuwe, landelijke stakingen.
Dat het NS-personeel staakt, is allesbehalve nieuw. De afgelopen twee weken hield het al een zogenaamde estafettestaking van vijf dagen. Daarna kondigden de vakbonden al vervolgacties aan. Nu wordt met de drie stakingsdagen daad bij woord gevoegd.

De vakbonden willen een automatische compensatie voor prijsstijgingen in het salaris van NS-personeel. Daarnaast eisen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing op de regeling om eerder te stoppen met werken. Er vallen bijna 17.000 werknemers onder het NS-cao.

De eerste aangekondigde stakingsdag is vrijdag en valt samen met een staking van werknemers in het streekvervoer. Zij leggen dan in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hun werk neer. Ook hier gaat het om eisen voor een betere cao.