Fins-Amerikaanse Anna (19) kon geen kamer vinden en woont nu in een Utrechts hostel

Utrecht - Of ze erover twijfelde om nog naar Utrecht te komen? Nee, dat eigenlijk niet. De Fins-Amerikaanse uitwisselingsstudent Anna Keyzer (19) zit op haar bed. Om haar heen staan nog meer bedden, aan haar voeten liggen haar tassen. Voor in ieder geval de komende vier weken noemt Anna deze kamer, die ze met zeven andere meiden deelt, haar thuis. Omdat ze geen andere huisvesting kon vinden in de stad, woont ze deze maand in dit hostel. "Hierna ben ik dakloos."
Anna geeft een korte rondleiding door haar 'huis':
Het komende halfjaar wil Anna aan de Hogeschool Utrecht studeren. Ze hoopte via die instelling aanspraak te maken op één van de ruim 1300 gereserveerde kamers voor internationals. "Om 10.00 uur zouden de woningen beschikbaar komen dus ik zat er helemaal klaar voor. Ik klikte op de website, zag een appartement, vulde al mijn gegevens in en op het moment dat ik naar de 'check-out' wilde, was alles weg. Toen stond er: 'Sorry, alle kamers zijn geboekt'."
Andere beslissing
Daarna ging ze noodgedwongen op zoek naar iets in de particuliere sector. "Want toen pas realiseerde ik hoe weinig opties er eigenlijk waren. Ik denk dat als ik dit had geweten, ik misschien wel een andere beslissing had gemaakt over de locatie van mijn studie."
Anna is bij lange na niet de enige zonder kamer. Ondanks het feit dat zowel de UU als de HU hun studenten adviseerden om de komst naar de stad te heroverwegen als ze geen kamer konden vinden, zitten nog minstens tientallen buitenlandse studenten met hetzelfde probleem. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht. Deze studenten verblijven over het algemeen ook in hostels of slapen bij vrienden op bank.
Hoeveel internationale studenten dit jaar naar Utrecht komen, is nog niet bekend. Aangemelde studenten hebben nog tot het eind van deze maand om zich ook daadwerkelijk in te schrijven. Wel geven de cijfers van vorig jaar al een beeld: toen kwamen er zo'n 6500 internationals naar de Hogeschool en de Universiteit. Naar verwachting zijn dat er dit jaar nog meer.
Bijboeken?
Tot eind september heeft ze in ieder geval 'haar' hostel. Maar Anna twijfelt of ze ook alvast voor oktober moet bijboeken. Wel vreest ze dat het hostelleven zijn tol gaat eisen. "Deze plek heeft goede faciliteiten om te studeren. Maar je hebt hier geen ruimte voor jezelf. Er zijn hier altijd mensen die ook iets van je verwachten. Ik vrees dat het nogal overweldigend wordt als ik over een tijdje veel moet doen voor m'n studie. Ik leef uit een koffer en het idee dat ik dat nog vijf maanden moet doen, bezorgt me veel stress."
Daarom vestigt ze nu al haar hoop op het maken van veel nieuwe vrienden. "Nieuwe mensen ontmoeten is denk ik de beste manier om een accommodatie te vinden. In het beste geval kom ik in een gedeeld en gemeubileerd appartement terecht." Erg luxe of bijzonder hoeft het daar allemaal niet te zijn. "Als ik maar een eigen ruimte met een deur heb zodat ik soms even wat tijd voor mezelf kan creëren."