Tientallen internationale studenten nog altijd zonder kamer bij start collegejaar Utrecht

© Pexels
Utrecht - Nog altijd heeft een aanzienlijk deel van de internationale studenten geen kamer gevonden. En dat terwijl het collegejaar vandaag begint. Eerder riepen zowel de Universiteit Utrecht als de Hogeschool Utrecht hun buitenlandse studenten op om hun komst naar de stad te heroverwegen als ze nog geen huisvesting hadden. Hoeveel studenten aan die oproep gehoor hebben gegeven, is niet bekend. Maar uit een enquête van RTV Utrecht blijkt dat minstens tientallen studenten vandaag aan hun studie beginnen terwijl ze nog geen onderdak hebben.
17 procent van de studenten die de enquête invulden, heeft nog altijd geen kamer. Van de studenten die wel huisvesting hebben gevonden, woont het merendeel in Utrecht. Toch komt het geregeld voor dat een buitenlandse student een kamer heeft gevonden in een andere gemeente, in een enkel geval zelfs op meer dan anderhalf uur reizen van Utrecht. Het is in zo'n geval vrij duur om naar college te gaan: internationals kunnen in tegenstelling tot Nederlandse studenten geen aanspraak maken op gratis reizen met het ov.
De studenten die vooralsnog geen huisvesting hebben gevonden, verblijven over het algemeen in een hostel of logeren tijdelijk bij vrienden op de bank. Sommigen gaven vorige week aan nog niet te weten waar ze gaan verblijven als ze in Utrecht aankomen. "Misschien ga ik wel met iemand daten zodat ik in diens appartement kan", schrijft een student.

Dan maar je studie opzeggen?

De Universiteit Utrecht, en later ook de Hogeschool Utrecht, deden aan het begin van de zomer voor het eerst een oproep aan hun aanstaande internationale studenten: heb je voor het begin van het collegejaar nog geen huisvesting gevonden? Overweeg dan of je nog wel moet komen. Die oproep leidde tot begrip maar ook verontwaardiging: ik kan toch niet zo maar níet komen?
Bijna de helft gaf aan dat ze hebben overwogen hun studie op te zeggen. Van één iemand is bij de redactie bekend dat diegene dat ook heeft gedaan.
De UU reserveerde dit jaar 1150 kamers bij partijen als de SSH. Dat zijn er lang niet genoeg. Want vorig jaar kwamen er meer dan 2500 studenten uit het buitenland naar Utrecht en de universiteit verwacht dat het er dit jaar meer zijn. Bovendien zijn daar de cijfers van de studenten die voor een Erasmusuitwisseling komen niet eens bij opgeteld.
Dat blijkt ook uit de enquête: ruim de helft van de studenten vond hun kamer op de particuliere markt. Dat brengt een hoop risico's met zich mee: oplichters liggen op de loer. Eerder bleek al dat internationale studenten een grotere kans hebben om voor die trucs te vallen. Sommigen werden zelfs voor 1800 euro opgelicht.
Dat een ruime meerderheid van de studenten een kamer heeft gevonden is bemoedigend, maar tegelijkertijd vertekenend. Een kwart van de studenten zit nu namelijk in een kamer waar ze weer uit moeten vóórdat hun studie is afgelopen. Bij ruim dertig procent van de gevallen is dat zelfs voor minder dan de helft van hun studieduur. Eén student reageert: "mijn huisvesting is tijdelijk, tot februari. Ik ben heel bang voor wat er gaat gebeuren als ik daarna niet iets anders vind."
Nadat de UU en de HU de oproep deden zonder huisvesting de komst naar Utrecht te heroverwegen, nam de druk op de buitenlandse studenten toe. Dat brengt het overgrote merendeel veel stress. Iemand schrijft dat ze veel gehuild heeft, een ander kreeg paniek- of migraineaanvallen. "Ik had moeite met slapen en concentreren. Het was zenuwslopend." En: "Ik sliep bijna niet, ook vanwege het tijdsverschil met Nederland. De meeste woningaanbiedingen komen meestal in de ochtend en dat is een verschil van zeven uur."
Dit is toch geen plan dat je zo maar even cancelt? Mijn ouders hebben hiervoor hun spaargeld opzijgezet!
Internationale student in enquête

Overvraagde huizenmarkt

Eén student beschrijft het frustrerende zoekproces uitgebreid: "Ik heb letterlijk op honderden advertenties gereageerd. Op minder dan 1 procent kreeg ik iets terug: twee videobelletjes en één poging tot oplichting. Ik kan nog steeds niet geloven dat het de bedoeling is dat wij, internationale studenten, zo'n overvraagde huizenmarkt moeten navigeren vanaf de andere kant van de wereld. Niet gek dat studenten steeds worden opgelicht."
Diezelfde student heeft geen begrip voor het bericht van de UU om je inschrijving te heroverwegen. "We kunnen niet even 'ons studieplan stopzetten' als we geen plek vinden. Sinds wanneer is de universiteit een plan dat je zo maar even cancelt?! We hebben onze levens rondom deze studie gepland! Mijn ouders hebben hun spaargeld hiervoor opzijgezet! Ik vind het heel onethisch dat je duizenden buitenlandse studenten naar je stad haalt en je als instituut maar voor een klein deel van de studenten huisvesting paraat hebt. Voor zo'n hoogontwikkeld land als Nederland is dat bedroevend en ik geef het een dikke onvoldoende."
De Universiteit Utrecht kan nog niet zeggen of en hoeveel studenten zich hebben afgemeld voor hun studie. Daarvoor hebben ze nog tot 1 oktober de tijd. Wel laat een woordvoerder weten dat ze op dit moment geen signalen krijgen van studenten die besluiten terug te keren.

De enquête geeft geen representatieve resultaten, enkel een beeld van de situatie. De enquête is verspreid via een WhatsApp-groep met bijna 500 leden. Het overgrote merendeel van die leden zijn internationale studenten die dit jaar voor het eerst naar Utrecht komen. De enquête is ingevuld door 84 studenten.