Anti-abortusdemonstranten weggestuurd bij optreden band VULVA in Utrecht

Muzikale broedplaats dB's
Muzikale broedplaats dB's © Google Maps
Utrecht - Bij een optreden van VULVA, die bekendstaat als pro-abortusband, stonden gisteravond anti-abortusdemonstranten voor de deur van de muzikale broedplaats dB's in Utrecht. De demonstranten zijn na klachten verplaatst door de organisatie. Hen werd gevraagd achter het hek te staan, waar ze direct gehoor aan gaven.
"Wij kregen van een aantal mensen klachten over anti-abortusdemonstranten die flyers uitdeelden", vertelt eigenaar Paul de Brabander van dB's. Medewerkers van de studio zijn toen een kijkje gaan nemen en hebben vervolgens een handvol flyerende demonstranten aangesproken. "Een aantal gasten kreeg door de anti-abortusdemonstranten het gevoel dat ze lastiggevallen werden. Daarom vonden we het beter dat ze achter het hek zouden staan."
De leden van de band VULVA, bestaande uit Kim Hoorweg en Nadya van Osnabrugge, zongen onder meer het nummer Kill The Baby. De plaat is naast een muzikale uiting ook een statement, vertelt Hoorweg: "We willen dat er meer over abortus wordt gepraat." De band laat verder weten dat hun vrijheidsstrijd verder gaat dan alleen pro-abortus. "We willen iedereen de vrijheid van zelfbeschikking gunnen. Niet alleen als het om abortus gaat."
De muzikant had wel verwacht dat er mogelijk anti-abortusdemonstranten af zouden komen op het optreden, maar dat anti-abortusdemonstranten voor de deur flyerden en bezoekers aanspraken, noemt Hoorweg "triest". Ook maakt de artiest zich zorgen over de impact. "Ik ben bang dat een deel van onze bezoekers toch geschrokken is", zegt Hoorweg. "Ik maak me hard voor het recht op abortus en krijg daardoor veel shit over me heen. Onze bezoekers staan hier ook zo in, maar ik wil niet dat ze zich niet meer veilig voelen om naar onze optredens gaan."
De eigenaar van dB's maakt zich minder zorgen. "Ze waren niet gewelddadig ofzo en iedereen mag zijn eigen mening hebben", zegt De Brabander. "Maar wij hebben een andere mening."