Dijksma maakt zich zorgen over gedrag supporters: 'drugsgebruik is een probleem'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het drugsgebruik op de tribunes in Stadion Galgenwaard is een hardnekkig probleem. Dat zei burgemeester Sharon Dijksma na vragen van de Utrechtse gemeenteraad over recente incidenten in het stadion. "Het begint en eindigt met het gedrag van mensen zelf. En daar heb ik zorgen over", aldus de burgemeester.
De Utrechtse gemeenteraad vraagt om extra maatregelen na de incidenten afgelopen zondag in Stadion Galgenwaard in de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Ajax. Er waren ongeregeldheden na de wedstrijd, er werd een vuurwerkbom op het veld gegooid én er klonken racistische geluiden vanaf de tribune. Ook tijdens en na de wedstrijd tegen Cambuur was het onrustig in en rond het stadion.
"Het was voor de zomerstop al steeds raak", zegt Dijksma. "Zelfs bij wedstrijden waarvan je eigenlijk verwacht dat het niet uit de hand zal lopen, zoals bij Cambuur, gebeurt dat toch. Je ziet nieuwe groepen die we eerder niet zagen en ook drugsgebruik is één van de problemen. Er is een escalatieladder en we zijn die nu omhoog aan het gaan. Maar ik zou dat willen voorkomen, want daarmee treffen we uiteindelijk ook alle supporters."

Tribunes afsluiten

Dijksma doelde hierbij op de vraag vanuit de raad of er dan geen tribunes afgesloten kunnen worden. Dat is wel een optie, maar ze hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen. Er zijn volgens de burgemeester ook al de nodige maatregelen genomen, zoals het opvoeren van de beveiliging in en buiten het stadion, het afsluiten van sluiproutes en het uitreiken van stadion- en gebiedsverboden. De aanklager van de KNVB doet op dit moment ook onderzoek naar de oerwoudgeluiden vanaf de tribune.
Burgemeester Dijksma is het verder roerend met de gemeenteraad eens dat er in en rond het stadion geen ruimte is voor geweld en discriminatie. "Wij proberen nu heel goed in beeld te krijgen wie de daders zijn. Wat dat betreft hebben we ook echt al wel mensen op de korrel. Dat betekent ook dat we die gebiedsverboden nu verdergaand uitreiken en zo gericht proberen de mensen die de problemen veroorzaken eruit te halen. Want daar begint het mee, maar ik hoop ook dat het daarmee kan eindigen."