Brits warmeplekkenbeleid tegen hoge energieprijzen krijgt geen vervolg in Utrecht

© Pixabay
Utrecht - In de gemeente Utrecht worden, als het aan wethouder Linda Voortman ligt, voorlopig geen openbare plekken ingericht om 's winters mensen op te vangen die thuis de kou ontvluchten. Dit gebeurt in Engeland wel. Daar kunnen mensen, die door de hoge energieprijzen de kachel niet meer opstoken en dus thuis in de kou zitten, in bijvoorbeeld musea en bibliotheken weer warm worden.
Tijdens het vragenuur van de gemeente Utrecht liet PvdA-raadslid Ilse Raaijmakers weten een soortgelijk initiatief graag in Nederland te zien. Om alvast vooruit te kijken naar de winter die nadert, plus het feit dat veel inwoners van de gemeente moeite zullen hebben met het betalen van de energierekening. "De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat inwoners van de gemeente in de naderende winter letterlijk in de kou komen te zitten", aldus het raadslid.

Niet enthousiast

Raaijmakers looft de Britten en zou een soortgelijk plan dus ook graag in 'haar' gemeente zien. "Hoewel dit verschrikkelijk is, kan het voor veel mensen in Utrecht tóch uitkomst bieden." Voortman erkent dat het een zeer urgent onderwerp is, maar is niet enthousiast over het Engelse model. "Nee, dit is niet iets waar we mee bezig zullen zijn."
De wethouder vindt dat je ook in de winter gewoon in je eigen huis moet kunnen zijn als je dat wil. "Ik vind niet dat mensen hun woningen moeten ontvluchten vanwege de hoge energieprijzen. Dat is een ondergrens waar we niet doorheen willen zakken. Als mensen hulp nodig hebben met energie besparen dan bieden we die met een energiebox met handige bespaarproducten en het fixteam."

Goed voorbereiden

Wanneer inwoners daarna alsnog in de knel komen dan helpt de gemeente waar nodig, belooft Voortman. "Dat is overigens weer anders als mensen überhaupt geen woning hebben. Als het kouder wordt, zetten we voor hen de koudweerregeling in die voorziet in overdaagse opvang."
Een antwoord dat Raaijmakers niet kon bekoren. "Ik vind dit teleurstellend. Ook omdat ik bang ben dat we toch richting die ondergrens gaan. Dan zou ik liever te vroeg en goed voorbereiden dan naderhand met een oplossing komen." De wethouder tot slot: "Ik zet liever in op mensen thuis te laten verblijven dan op deze manier opvangplekken creëren."