Nog meer stakingen NS-personeel: 'We stoppen pas als er een goede cao ligt'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het NS personeel gaat weer staken. De vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV zeggen pas te stoppen met actievoeren zodra er een goede cao ligt. Het is nog niet bekend wanneer de stakingen gaan plaatsvinden en hoe die eruit gaan zien.
De vakbonden lieten eerder al weten verder te praten over nieuwe acties als de NS niet op de cao-eisen zou reageren. De NS heeft inmiddels wel laten weten dat zij aan zet zijn, zegt een woordvoerder van de FNV. "Wij zijn blij dat de werkgever nu tot dit inzicht is gekomen, want het bleef oorverdovend stil vanuit die kant. Maar tot nu toe hebben wij nog geen uitnodiging gehad van de NS voor een gesprek."
De vakbonden willen een automatische compensatie voor prijsstijgingen in het salaris van NS-personeel. Daarnaast eisen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing op de regeling om eerder te stoppen met werken. Er vallen bijna 17.000 werknemers onder het NS-cao.

Estafettestaking

De afgelopen twee weken staakte het NS-personeel op vijf dagen, iedere keer in een ander deel van het land. Eergisteren legde de werknemers in Midden-Nederland het werk neer. Omdat veel treinen van, naar of door dit gebied rijden, reden er in heel het land vrijwel geen treinen. Maar ook de andere stakingsdagen hadden invloed op het treinverkeer in onze regio. Zo was het gisteren, toen er werd gestaakt in Zuid- en Oost Nederland een drukke en chaotische dag op Utrecht Centraal . En door de staking in Zuid-Holland op vrijdag reden er vanaf Utrecht geen treinen meer naar bijvoorbeeld Schiphol en Gouda.