'We zijn toch niet minderwaardig?' Mbo-studenten positief over pilot studentensport

Utrecht - "Waarom zouden alleen hbo- of universitaire studenten daar bij mogen en wij niet? Zijn we minderwaardig dan?", zegt mbo-studente Zara Mast (17). Ze is blij met het nieuws dat zij en haar studiegenoten straks ook bij studentensportclubs mogen sporten. "Heel goed dat het voor ons ook mogelijk is." De 20-jarige mbo'er Rens van Maastrigt valt haar bij: "Ik vind het mooi dat wij ook steeds meer als echte studenten worden gezien, want dat zíjn we ook. "
Vandaag maakte de gemeente Utrecht bekend dat twaalf sportverenigingen bij wijze van proef honderd mbo-studenten gaan toelaten. Nu mogen bij die clubs alleen hbo'ers en wo'ers sporten of mbo'ers moeten meer contributie betalen dan studenten van de hogeschool of universiteit. De stad Utrecht loopt met de nieuwe pilot voor op andere steden als het gaat om de emancipatie van mbo'ers.
Onzin
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, die vandaag het Grafisch Lyceum in Utrecht bezocht, juicht de proef dan ook toe. "Ik hoop dat andere steden dit gaan navolgen, want er is natuurlijk geen enkele reden dat wanneer je op een mbo-opleiding zit, je niet zou willen sporten, naar een kroeg zou willen of een vereniging zou willen beginnen." Dijkgraaf mengde zich eerder in de discussie over de ongelijke behandelingen van mbo'ers. Toen deze zomer mbo-studenten geweigerd werden bij een studentenkroeg in Utrecht noemde hij het deurbeleid op Twitter "onzin".
Inmiddels zijn er verschillende initiatieven om mbo'ers wél deel te laten nemen aan het studentenleven. Zo mochten ze dit jaar voor het eerst meedoen aan de UIT-week en is er ook al een studentenvereniging voor mbo-studenten in de stad. "Wij zijn gezellig en net zo leuk, dus als we nu ook meer kansen krijgen om mee te doen, dan is dat alleen maar perfect", vindt mbo-student Rens.
Centenkwestie
Volgens critici is de vermenging van mbo'ers met de studentencultuur niet altijd wenselijk, het zou leiden tot een 'andere sfeer'. "Ik ben daar niet bang voor", zegt Cees Verhoef, directeur van het sportcomplex Olympos. "Het zou kunnen gebeuren dat dat uit de pilot komt. Ik geloof er niet zo in, maar het kan."
Dat veel studentenfaciliteiten niet toegankelijk zijn voor mbo'ers is overigens niet alleen een verschil van inzicht, het is ook een centenkwestie. "Universiteiten en hogescholen financieren goedkoper sporten mee. Mbo's deden dat tot op heden niet, voor deze proef overigens wel, dus dat is mooi. Maar om dit structureel voor veel mensen te doen, daar moeten we nog wel aan werken."
De proef met mbo'ers bij Utrechtse sportclubs duurt twee jaar, daarna volgt een evaluatie.
100 mbo'ers mogen dit jaar ook meedoen bij studentensportverenigingen