Ook mbo'ers nu welkom bij Utrechtse studentensportverenigingen: 'Grote stap voor integratie mbo-studenten'

Minister Dijkgraaf bezocht vandaag Utrecht en ging in gesprek met mbo-studenten
Minister Dijkgraaf bezocht vandaag Utrecht en ging in gesprek met mbo-studenten © RTV Utrecht
Utrecht - Utrechtse mbo-studenten mogen zich dit jaar voor het eerst inschrijven bij een aantal studentensportverenigingen. Het gaat om een proef van twee jaar waarbij honderd mbo'ers terecht kunnen bij studentensportcomplex Olympos en een aantal studentensportverenigingen zoals Trajectum (tafeltennis) en RUS (rugby dames). Daarmee is Utrecht de eerste stad die studentensportclubs breder toegankelijk maakt.
“We zijn heel blij dat we weer zo’n mooie stap hebben gezet. Mbo-studenten verdienen dezelfde kansen als andere studenten”, zegt Dennis de Vries, wethouder mbo. “Sinds een paar jaar hebben we een sterke samenwerking tussen alle Utrechtse mbo-opleiders en de gemeente. Die samenwerking werpt inmiddels zijn vruchten af."

Korting

Initiatiefnemer van de pilot is de overkoepelende mbo-studentenraad MBO-SR030. Kartrekker Jelmer Becker (JOB MBO) is trots: “Dit is een grote stap voor de integratie van mbo-studenten. Het is weliswaar nu nog een pilot, maar alle deelnemers zijn ervan overtuigd dat samen sporten een aantal drempels kan verlagen en leiden tot meer verbinding tussen de verschillende groepen, en daarmee ook meer waardering voor elkaars kennis en kunde.”
Dat studenten van het mbo nu op meer plekken terecht kunnen, betekent ook dat ze gebruik kunnen maken van de kortingen die sommige studentensportverenigingen hebben. Zo kunnen ze bij Olympos sporten voor een gereduceerd tarief, net zoals dat voor hbo- en universiteitsstudenten al het geval was.

Niet toegelaten tot studentencafé

De discussie over of mbo'ers als volwaardige studenten gezien moeten worden, speelt al langer in de stad. Afgelopen zomer maakte de weigering van mbo-studenten bij verschillende studentencafés de tongen los. Minister Dijkgraaf (OCW) noemde het deurbeleid op Twitter toen "onzin".
Er wordt de afgelopen jaren van alles gedaan om mbo'ers ook bij het studentenleven te betrekken. Zo zijn er extra stageplaatsen gerealiseerd in coronatijd, is er nu een overkoepelende studentenraad voor alle mbo-studenten én is er een mbo-studentenvereniging opgericht. Tijdens de Utrechtse UIT-week mochten dit jaar voor het eerst ook mbo'ers meedoen.