Win-win? Horecabaas Martijn lokt personeel door ze ook een studentenkamer te verhuren

© Martijn Broekhuizen
Utrecht - Een beetje een onconventionele manier van personeel werven is het wel, dat beseft Martijn Broekhuijse maar al te goed. De eigenaar van restaurants Sea Salt Saloon en Madeleine - in de binnenstad van Utrecht - heeft een advertentie geplaatst voor een studentenkamer. In ruil hoopt hij dat de nieuwe huurder voor hem wil werken.
Broekhuijse heeft meerdere studentenkamers boven Sea Salt Saloon in de aanbieding. "Dat zijn prima kamers, van zo'n 15-20 vierkante meter, waarvan enkele uitzicht hebben op de Dom. Ik vraag er volgens mij een eerlijk bedrag voor, 400 euro in de maand."
Hij plaatste de advertentie op Marktplaats en Kamernet. Met name op die laatste verhuursite stroomden de reacties binnen, binnen 36 uur stond de teller op 260. "Ik schrok van de hoeveelheid reacties, maar ook van hoe wanhopig sommige mensen zijn. Ik heb bijna alleen maar reacties gekregen van buitenlandse studenten, sommige reacties waren echt op het gênante af. Mensen die direct met bankafschriften zaten te wapperen."

Win-winsituatie

Niet iedereen heeft begrip voor zijn actie. Maar volgens Broekhuijse is het een mooie win-winsituatie. "Ik heb zelf ook moeite met die dubbelrol, van werkgever en verhuurder. Liefst zou ik dat niet doen. Maar het is momenteel echt niet te doen om personeel te vinden. Voor mij snijdt het mes aan twee kanten: ik krijg hopelijk leuk en gemotiveerd personeel, dat ik op mijn beurt weer een woning kan aanbieden."
Het is echt niet bedoeld als uitbuiting, benadrukt hij. "Contractueel is het kansloos om werkvoorwaarden in een woningcontract vast te leggen. Ik wil ook niet het soort werkgever zijn dat zegt: je moet komen werken of je moet je kamer uit. Het gaat om een vertrouwensband. En ik kijk er bijvoorbeeld ook naar of de nieuwe huurder bij andere huisgenoten past, het is dus niet zo dat de eerste die komt gelijk de kamer krijgt."

Realitycheck

Voor Broekhuijse was de hele kwestie wel weer een realitycheck in hoe nijpend het woningtekort in Utrecht is. "Ik heb echt veel reacties gehad, van mensen tussen de 17 tot 39 jaar oud. Ik vond het echt heftig, vooral die hoeveelheid aan buitenlandse studenten. Ik denk echt dat we niet zoveel internationale studenten moeten aannemen: er is overduidelijk geen plek voor."