Mounssif (21) onderneemt en helpt ondernemen: 'Onze generatie kan in deze wijk het verschil maken'

© RTV Utrecht
Utrecht - Mounssif (21) zit achter een bureau in het gebouw van 030Office waar hij net een weekje zijn eigen pandje voor zijn onderneming heeft. Als hij de vraag krijgt om geïnterviewd te worden glinsteren z'n ogen en verschijnt er een lach. Hij wil dolgraag alles over zijn wijk Overvecht vertellen. Een wijk waar hij veel groei ziet en graag onderdeel van wil zijn.
"Ik woon hier al mijn hele leven. Ik heb Marokkaanse ouders, maar voel me meer Nederlands dan Marokkaans. Ik heb net mijn bachelor Accountancy afgerond in Rotterdam en ben nu bezig met mijn premaster. Vorig jaar augustus ben ik een eigen onderneming gestart in boekhouden. Dat leerde ik in mijn eerste jaar van mijn bachelor. Toen vrienden en familie zochten naar boekhouders en daar vragen over hadden zeiden ze: kan jij dat niet doen? En zo ben ik uiteindelijk een bedrijf begonnen."

Dit is de negende aflevering van de serie #wijzijnutrecht. Vanwege de 900e verjaardag van Utrecht portretteren we in tien afleveringen tien Utrechters uit de verschillende wijken van de stad.

De serie is ook terug te vinden op onze Instagram.

"Opgroeien in Overvecht is niet altijd makkelijk, je wordt soms op jonge leeftijd met mensen of dingen geconfronteerd die je op het slechte pad kunnen zetten. Toen ik in groep 8 zat kon ik naar de havo, maar mijn gedrag zat op mavo niveau. Mijn docent heeft me toen in laten zien dat ik bijvoorbeeld minder moest praten in de klas en serieuzer moest doen. Dan zou het goedkomen. Ik nam zijn advies over, zat binnen twee jaar op de havo en ben inmiddels bezig aan een premaster."

'Ik help graag anderen, omdat ik zie wat het met mij deed'

"In maart vond de opening plaats van 030Office. Een plek waar jongeren zich samen kunnen ontwikkelen en werken aan hun toekomst als ondernemer. Ze bieden plekken aan om als jonge ondernemer daar het bedrijf neer te zetten."
"Ik kwam in eerste instantie bij 030Office om workshops te volgen en anderen tips te geven vanuit mijn expertise. Maar per toeval kwam een plekje vrij. Nu ik hier gesetteld ben wil ik graag jongeren helpen die ook zoiets willen bereiken. Hulp bieden heb ik altijd belangrijk gevonden."
Op de vraag of hij nog wel vrije tijd heeft: "Ik heb het inderdaad druk met studie drie dagen en ondernemen op de overige momenten. Maar als ik dan vrij ben sport ik graag. Vroeger in de sportschool, maar nu ben ik begonnen met Braziliaans jiujitsu. Gelukkig heb ik nog geen vriendin, dat scheelt dan weer tijd", zegt hij met een knipoog.
Mounssif achter zijn laptop.
Mounssif achter zijn laptop. © RTV Utrecht

Trots om in Overvecht te wonen

"We willen af van het slechte imago. Dat heeft onze wijk soms nog. Soms terecht, soms absoluut niet. Je merkt dat er steeds meer initiatieven komen vanuit jongeren, zoals 030Office. Ik heb het gevoel dat wij de eerste generatie zijn die de reputatie kunnen veranderen, omdat wij hier ook echt zijn geboren. Ik ben er trots op dat we, voor mijn gevoel, vooruitgaan. Vroeger dacht ik weg te willen na mijn studie. Nu wil ik hier blijven om de verandering in de wijk mee te maken."
"Als ik nu terugkijk ben ik trots. Trots op waar ik nu sta en trots op hoe mijn wijk vooruitgaat. En dat alles begon bij een paar simpele woorden van een docent uit groep 8 naar een toen nog 12-jarige Mounssif."