Utrecht herstelt vluchtheuvels na Vuelta

Herstelde vluchtheuvel Blaukapelseweg na Vuelta
Herstelde vluchtheuvel Blaukapelseweg na Vuelta © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Stratenmakers zijn in Utrecht druk met de naweeën van de Vuelta. Op diverse plaatsen in de stad worden vluchtheuvels heraangelegd. Die moesten plaatsmaken, omdat ze midden op het parcours lagen, of omdat ze een gevaar opleverden voor de renners.
Vandaag is de Blauwkapelseweg aan de beurt, langs het Griftpark. Door die straat kwam zowel de ploegentijdrit als de eerste rit in lijn van de Vuelta. De vluchtheuvels zijn in zijn geheel verwijderd, dus ook de verkeersborden die er op staan en eventuele verkeerslichten. Op andere plaatsen in de stad zijn de vluchtheuvels nog niet teruggelegd, zoals op de Biltstraat.
Anders is het op het Ledig Erf. Daar ging vroeger de dubbelgelede buslijn 12 overheen, die bussen zijn 22 meter lang en hebben twee harmonica's. Om chauffeurs van die bussen en anderen lange voertuigen te dwingen om op hun gedeelte van de weg te blijven, lag daar tussen de rijbanen een betonnen rand, die zo'n 20 centimeter hoger was dan het wegdek. Het Ledig Erf slingert nogal, waarbij chauffeurs van lange voertuigen de neiging hebben de binnenbocht te nemen.
Op het Ledig Erf is de opstaande rand voor de Vuelta verwijderd
Op het Ledig Erf is de opstaande rand voor de Vuelta verwijderd © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Ook die rand verdween vlak voor de Vuelta. Maar die rand komt niet meer terug. De dubbelgeleden bussen rijden er niet meer. Bovendien gaat het hele Ledig Erf binnen een aantal jaren op de schop. De laatste plannen van de gemeente zijn, om in de toekomst het hele gebied af te sluiten voor al het autoverkeer.