Bierbrouwer VandeStreek opent zaak aan de Oudegracht én ziet hoe alcoholvrije IPA de wereld verovert

© VandeStreek
Utrecht - De Utrechtse bierbrouwer VandeStreek opent in november een eigen café-restaurant in het centrum van de stad. Daar kan je dineren, maar het hart van de zaak is natuurlijk de tap waar het eigen bier uit stroomt. Ondertussen timmert VandeStreek internationaal hard aan de weg met het bijna alcoholvrije IPA-biertje Playground.
"Het is best een grote locatie", zegt brouwer Ronald van de Streek. De horecazaak komt op de hoek van de Oudegracht en de Jacobijnenstraat, tegenover café Kalff. Van de Streek is vooral blij met de bijbehorende werfkelder. "We gaan een goede bruine kroeg maken, maar een deel gaat ook wel in de urban street style zijn van onze biertjes. We laten onze illustrator los op het pand."

IPA gaat de wereld over

Als alles volgens plan verloopt gaat de bierzaak in november open. Een nieuwe mijlpaal voor VandeStreek, dat in het buitenland flink aan de weg timmert met het bijna alcoholvrije (0,5 procent) IPA-biertje Playground. "China, Amerika, Japan, Engeland, Canada, Australië", Ronald somt de landen op waar zijn bier momenteel wordt verkocht.
"Vroeger was alcoholvrij bier een soort van namaakpils die zoetig was en niet lekker", zegt Ronald tegen RTV Utrecht. "Maar dat is zo veranderd. Hier kun je de hele avond van genieten zonder dat je denkt: oh, hier zit geen alcohol in."
De Playground IPA is volgens de brouwer "Amerikaanse hop waarin je echt wel de smaak van vruchten kunt proeven". Onder meer ananas, mango en lychee behoren tot de smaakopties.

Eerder watervergiftiging dan dronken

Met 0,5 procent alcohol is het biertje niet volledig alcoholvrij. "Da's eigenlijk heel normaal. De Playground wordt op natuurlijke wijze gebrouwen en dan heb je altijd een beetje alcohol tijdens het maken." Maar dronken worden is volgens Ronald onmogelijk. "Je hebt nog sneller een watervergiftiging als je er te veel van drinkt."
In 1989 maakt cabaretier Youp van 't Hek eigenhandig een einde aan het alcoholvrije Buckler-biertje. Hij nam mensen op de hak die dat dronken, en al snel wilde niemand nog gezien worden met een Buckler. Hoe anders is de situatie anno 2022. Nederland is voorloper als het gaat om alcoholvrij bier. "Ik denk dat dat zo is omdat bier drinken zo in onze cultuur zit. Als je dan met een smaakvol en alcoholvrij alternatief komt, dan slaat dat snel aan."