Gazprom verwarmt niet langer gemeentelijke gebouwen in Utrecht, maar gemeente moet diep in de buidel tasten voor nieuw contract

Utrecht - Het is de gemeente Utrecht gelukt om een nieuwe gasleverancier te vinden. Greenchoice verwarmt binnenkort de gemeentelijke gebouwen, in plaats van het Russische Gazprom. Daar hangt wel een prijskaartje aan. De laatste maanden van dit jaar gaat Utrecht 3,2 miljoen euro meer betalen voor gas en elektriciteit en in 2023 verwacht de gemeente dat de meerprijs zelfs oploopt naar 7,8 miljoen euro.
In juni kondigde het college van Utrecht aan het huidige gasleveringscontract met Gazprom te gaan ontbinden. Dat heeft uiteraard alles te maken met de oorlog in Oekraïne. Het contract dat de gemeente Utrecht met Gazprom had viel in het sanctiepakket van de EU. Voor 10 oktober moest Utrecht dit contract daarom ontbinden, maar een nieuwe leverancier vinden was - vanwege de hoge vraag en hoge prijzen - lastig. Nu is het toch gelukt, schrijft het college in een brief naar de raad.
Het gaat om een kortlopend energiecontract van iets meer dan een jaar, een kortetermijnoplossing dus. "Zo hebben we even de tijd om te kijken naar een oplossing voor de lange termijn."
Gemeenschapsgeld
Of - en wat - dit betekent voor inwoners van Utrecht, is nog erg onduidelijk. "Het is nog te vroeg om te zeggen of mensen hier iets van gaan merken. We doen ons best van niet. Maar uiteindelijk is dit natuurlijk gemeenschapsgeld. We proberen daar zo zuinig mogelijk mee om te gaan. Als je fors meer moet gaan betalen voor energie, zijn we daar natuurlijk niet blij mee", laat wethouder Lot van Hooijdonk weten. Toch is het volgens haar niet per definitie zo dat inwoners dit volgend jaar al gaan merken in de belastingen. "De gemeente heeft een begroting van anderhalf miljard euro per jaar, dus het is niet zo dat inwoners dit omdat wij nu een hogere energierekening hebben volgend jaar merken."
De gemeente onderzoekt nog of eerder ingekochte volumes gas bij Gazprom voor komende winter kan worden overgedragen aan Greenchoice. Utrecht hoopt zo de financiële impact voor de stad te verminderen én te voorkomen dat het Russische bedrijf winst maakt door het ontbinden van het contract.
'Ingewikkeld en lastig proces'
Het college schrijft in de raadsbrief blij te zijn dat het gelukt is om een nieuwe leverancier te vinden, iets wat sommige andere gemeenten niet lijkt te lukken. Toch spreken de burgemeester en wethouders ook van "een ingewikkeld en lastig proces", omdat zij vrezen de schatkist van Rusland juist te spekken.
"We proberen dit risico te minimaliseren, maar het is de vraag of dit lukt. Ongeacht de gecontracteerde leverancier krijgen we nog steeds Russisch gas geleverd, omdat Russisch gas nu eenmaal onderdeel is van de Nederlandse gasmix. En we betalen flink meer voor het gas dan we voorzien en ingecalculeerd hadden."
Of het bij de forse prijsstijging van 7,8 miljoen euro blijft, is ook nog allerminst duidelijk. Ondertussen stijgen de energieprijzen namelijk ook nog steeds. Eind 2022 komt het college daarom terug met een update.