OM: DHL-medewerker was onmisbare schakel bij miljoenenzending Colombiaanse cocaïne

Archieffoto.
Archieffoto. © Pixabay
Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist 3,5 jaar gevangenisstraf tegen een DHL-medewerker, die betrokken zou zijn geweest bij de verzending van dozen cocaïne vanuit Zuid-Amerika. De 59-jarige man uit Bilthoven werkte bij het Utrechtse depot van het pakketbedrijf. Volgens het OM was hij een onmisbare schakel bij de invoer van de drugs.
De Bilthovenaar heeft volgens het OM dozen met cocaïnepoeder, die vanuit Colombia naar Nederland waren verstuurd, uit de gewone pakketstroom gehaald en aan een medeverdachte meegegeven. Hij kwam bij het OM in beeld na het onderscheppen van twee zendingen van vier dozen met verdacht poeder, waarin 24 kg pure cocaine zat verwerkt. Volgens het OM gaat het om een miljoenentransport.
Een Amsterdamse taxichauffeur die met de Bilthovenaar zou hebben samengewerkt, werd drie maanden geleden door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 3 jaar cel.
[article:https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3396237/drugscriminelen-stuurden-voor-kapitaal-aan-cocaine-per-post-vanuit-colombia-naar-utrechts-bedrijf:Lees ook: Drugscriminelen stuurden voor kapitaal aan cocaïne per post vanuit Colombia naar Utrechts bedrijf]
Gehavende dozen
De zaak kwam aan het rollen toen begin september vorig jaar drie gehavende dozen door DHL bij een Utrechts bedrijf werden afgeleverd. Het adres van het bedrijf stond op de dozen, maar ze waren niet voor het bedrijf bestemd. Een medewerker keek wat erin zat en waarschuwde de politie, omdat hij de zending met poeder vanuit de Colombiaanse havenstad Santa Marta niet vertrouwde.
Kort daarna werd het bedrijf door de taxichauffeur gebeld, die zei dat de dozen voor hem waren. Toen hij ze kwam ophalen, werd hij aangehouden. In zijn kofferbak lag een identiek pakket, dat cocaïnepoeder bleek te bevatten. Een dag later werd bij het Utrechtse bedrijf nog zo'n doos met twintig kilogram poeder bezorgd. In het sorteercentrum van DHL in Utrecht werden later nog drie pakketten onderschept.

Beelden

De taxichauffeur belde en appte veel met de DHL-medewerker. Daarin zou in versluierde bewoordingen over de zending zijn gesproken. Op bewakingsbeelden van het sorteercentrum van DHL is te zien dat de chauffeur een dag voor zijn aanhouding een pakket ophaalt, dat de verdachte medewerker voor hem apart heeft gezet.
De chauffeur geeft de valse naam Osman op en krijgt het volgens het OM mee zonder pakketnummer of ID-bewijs te overleggen. De man van DHL kruist vervolgens zelf het ontvangstbewijs aan. Een opdracht om het pakket terug te sturen naar de douane op Schiphol, voerde hij niet uit.
De DHL-medewerker had vandaag regelmatig moeite de vragen van de rechters en de officieren van justitie te beantwoorden. Tijdens de politieverhoren zei hij eerder van niets te weten en deed hij er verder het zwijgen toe. In de rechtbank verklaarde hij dat de taxichauffeur een vroegere DHL-collega van hem was. Die had hem op zijn privé-nummer gebeld en gevraagd om het pakket voor hem opzij te leggen. De mail van de douane had hij te laat gezien.
Het gaat om een miljoenentransport dat niet aan willekeurige, onwetende personen wordt toevertrouwd.
officier van justitie

Weet van niets

Op de vraag of hem niet was opgevallen dat de chauffeur een valse naam had opgegeven, antwoordde hij stamelend dat hij de naam nooit had geweten. Op de werkvloer spraken ze elkaar destijds aan met meneer. Volgens de verdachte leggen ook zijn collega's regelmatig pakketten opzij voor kennissen. Die hoeven dan niet te wachten op de bezorger. Bellen via privé-nummers gaat een stuk sneller dan via de klantenservice.
Maar volgens het pakketbedrijf wist de Bilthovenaar door ruim 20 jaar ervaring en de nodige trainingen dat dit absoluut niet is toegestaan. Hij is naar aanleiding van de verdenkingen ontslagen, terwijl hij naar eigen zeggen had gehoopt om oud te worden bij het bedrijf.

Complex logistiek proces

Volgens de officier van justitie speelde de Bilthovenaar een actieve rol bij de invoer van de cocaïne en was er sprake van een nauwe en bewuste samenwerking met anderen. "Het gaat om een miljoenentransport dat niet aan willekeurige, onwetende personen wordt toevertrouwd", betoogde zij.
Als een onmisbaar onderdeel van het complexe logistieke proces moest hij de cocaïne bij volgende schakel in de keten zien te krijgen. De verdachte heeft geen strafblad, maar het was volgens de officier niet de eerste keer dat een illegale zending door zijn handen ging. Dat zou eerder zijn gebeurd met een zending ketamine en xtc-pillen.

Exorbitant hoge eis

De advocaat van de verdachte noemde de strafeis van 3,5 jaar cel exorbitant hoog. Hij vroeg de rechtbank om zijn cliënt vrij te spreken wegens onvoldoende bewijs. Het verslag dat van de camerabeelden van het sorteercentrum is gemaakt, zou vol onjuistheden en onvolledigheden zitten. Volgens hem zouden de volledige beelden zelfs de onschuld van zijn cliënt kunnen aantonen.
De advocaat kondigde aan dat hij zeker hoger beroep zal aantekenen, als de rechtbank zijn cliënt schuldig verklaart. Of dat gebeurt wordt op dinsdag 13 september duidelijk bij de uitspraak.