Burgemeesters horen in Utrecht meer over maatregelen tegen asielprobleem

De crisisopvang afgelopen vrijdagavond in de Jaarbeurs.
De crisisopvang afgelopen vrijdagavond in de Jaarbeurs. © Twitter / @Sharon_Dijksma
Utrecht - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad horen vanavond in Utrecht meer over de oplossingen die het kabinet heeft bedacht om de acute nood in de asielopvang op te lossen. De burgemeesters hebben vorige week geëist dat er deze week een noodopvanglocatie komt waar vluchtelingen onderdak krijgen totdat ze aan de beurt zijn voor de procedure in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Defensie gaat dat regelen, maar waar en wanneer precies is nog niet naar buiten gebracht.

Opvangplek

De burgemeesters bespreken in Utrecht ook hoe de veiligheidsregio's kunnen zorgen voor onderkomens voor statushouders en nog eens 225 crisisnoodopvangplekken per regio. De regio's hebben al ruim 5000 crisisplekken gerealiseerd, maar moeten nu nog eens 5600 plaatsen vinden.
Utrecht sprong afgelopen weekend al bij voor de tweede keer in korte tijd. Honderd alleenstaande mannen werden vrijdagavond eenmalig opgevangen in de Utrechtse Jaarbeurs. Zaterdag zijn zij naar Wijk bij Duurstede gebracht, waar ze de komende weken zullen verblijven in een sporthal.

Asielprobleem

Gemeenten zouden eigenlijk per 1 oktober stoppen met extra inspanningen voor het asielprobleem, aangezien dat geen taak van gemeenten is. Nu is afgesproken dat de hulp tot 1 januari wordt verlengd maar verschillende burgemeesters uit het Veiligheidsberaad zijn daar slechts schoorvoetend mee akkoord gegaan. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schuift waarschijnlijk aan bij het beraad.