Burgemeester Dijksma geraakt door komst vluchtelingen: 'Je ziet wat voor ontberingen ze hebben doorstaan'

Burgemeester Dijksma en VRU-directeur Jaap Donker bezoeken de crisisopvang.
Burgemeester Dijksma en VRU-directeur Jaap Donker bezoeken de crisisopvang. © Twitter / @Sharon_Dijksma
Utrecht - Dodelijk vermoeid, dagenlang niet gewassen en hongerig. De plotselinge komst van honderd asielzoekers naar de Utrechtse Jaarbeurs heeft op burgemeester Dijksma diepe indruk gemaakt, vertelt ze tegen RTV Utrecht. Gisteravond laat kwamen de alleenstaande mannen naar de Domstad toe omdat de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel echt onhoudbaar was geworden.

Ongeveer 250 personen hebben afgelopen nacht op het grasveld bij het aanmeldcentrum in Ter Apel geslapen, ondanks de evacuatie van een aantal mensen met bussen. Dat meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Een kleine vierhonderd mensen kon gisteravond weg van het aanmeldcentrum om de nacht door te brengen in Utrecht, Stadskanaal, Zuidbroek, Almere en Groningen. Een aantal koos er dus voor om te blijven.

"Er kwam een noodkreet vanuit Groningen van mijn collega Koen Schuiling, burgemeester van Groningen. Dat er echt per direct mensen weg moesten omdat er vanuit de inspectie een aanwijzing kwam dat het qua volksgezondheid echt niet langer kon om mensen daar op het terrein te laten", zegt ze. "En toen dacht ik van, nou in de Jaarbeurs hebben we wel plek maar het is niet ideaal want we vangen daar ook Oekraïense vluchtelingen op. Dat zijn veelal vrouwen en kinderen. De groep die nu is gekomen bestaat uit honderd alleenstaande mannen. Dus dat is niet iets wat je langer dan een nacht kan doen. Maar het is altijd beter dan op de grasvelden slapen."
De vluchtelingen stapten in Ter Apel rond 22.00 uur in twee bussen en arriveerden rond middennacht in Utrecht. Kortom, er was weinig tijd om alles gereed te maken. Dijksma besefte dat ook en ging naar de Jaarbeurs om te kijken hoe de voorbereidingen verliepen. "Ik heb gisteravond vooral met de medewerkers gesproken omdat ik hen graag een hart onder de riem wilde steken want ze staan er toch maar gewoon. Ze worden 's avonds opgetrommeld en iedereen is er. Ik heb niet met de vluchtelingen zelf gesproken, de groep van honderd alleenstaande mannen. Als je ziet hoe ze binnenkomen, heeft mij dat wel echt geraakt. Ze kregen bij ons soep en broodjes, een stretcher en een douche. En dat laatste hebben de mensen volgens mij echt als een enorm cadeau ervaren. Dan zie je ook wel wat voor een ontberingen mensen in de afgelopen dagen hebben moeten doorstaan."

Waar gaan ze nu heen?

Om problemen tussen de verschillende groepen vluchtelingen te voorkomen is er vooral gedacht in hele simpele en praktische oplossingen, zegt de burgemeester. "We hebben dat letterlijk in de Jaarbeurs gedaan door grote afscheidingen te plaatsen en we hebben natuurlijk ook nog beveiliging aanwezig. Dus we zorgen er ook voor dat mensen niet in de delen bij elkaar kunnen komen, waar ze ook slapen."
De opvang was voor een nacht en dan rest nog de vraag: waar gaan de mannen nu heen? "Ja ik weet dat en dat regelen we ook, maar ik kan daar pas later vandaag iets over zeggen. Wij hebben de gewoonte als we dit soort dingen doen, eerst de mensen die daar in de buurt wonen van op de hoogte te brengen. Maar laat ik het zo zeggen, eigenlijk is gisteravond al een besluit genomen waar de vervolgopvang is."
Het is niet de eerste keer dat Utrecht noodopvang inricht voor asielzoekers. Dat gebeurde afgelopen juni ook al. Mede door alle ervaringen die de gemeente en de Veiligheidsregio Utrecht inmiddels hebben opgedaan, sturen ze ook mensen naar Ter Apel om daar te helpen. Het gaat dan met name om medewerkers die gaan helpen om alles organisatorisch beter in te richten. Vooral snelle registratie is een aandachtspunt, zegt Dijksma. "Zodat ze ook rustiger zijn en als er elders in het land plek is, ook mee willen. Dat was in de afgelopen weken ook een probleem. Nu was er geen plek, maar toen er nog wel plek was in andere delen van Nederland, weigerden mensen de bus in te stappen. Ze waren bang om hun plek op de wachtlijst voor een gesprek met de de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kwijt te raken."