Kunstenaar Pet stort zijn 'Zee van Ceedees' over de heuvel in het Griftpark

© RTV Utrecht
Utrecht - Honderdduizend cd's heeft hij. Bij elkaar gescharreld via kringloopcentra en giften van particulieren. Het etaleren van zulke verzamelingen afgedankte spullen is het handelsmerk van de Utrechtse kunstenaar Pet van den Luijtgaarden, Met zijn 'Zee van Ceedees' wil hij mensen een spiegel voorhouden.
"Het gaat vooral om de hoeveelheid", vertelt Pet terwijl hij bezig is de cd's op de flanken van de 'berg' in het Utrechtse Griftpark te leggen. "Ik vind het absurd dat we zoveel spullen hebben. Ik wil dat mensen dit zien en beter nadenken over de aankopen die ze doen."
Al die cd's bij elkaar vormen een spiegelend object. Van de Luijtgaarden hoopt dat passanten een moment aan zelfreflectie doen wanneer ze langslopen. Pet: "Mensen hebben geen benul van wat ze consumeren eigenlijk. Hoeveel ze weggooien."
Van de Luijtgaarden maakt dit kunstwerk met cd's omdat het schijfje dit jaar 40 jaar bestaat en omdat het een Nederlandse uitvinding is. De honderdduizend cd's hoefde de kunstenaar niet in zijn eentje neer te leggen. Een tiental vrijwilligers hielp hem om zijn kunstwerk voor elkaar te krijgen.
De 'Zee van Ceedees' was precies een middag te zien. Aan het eind van de middag moesten de cd's weer weg zijn.
De immense berg cd's van Pet.