Verdachte hakbijloverval Jumbo verdacht van poging doodslag, 2 medeverdachten op vrije voeten

© Nicole van den Hout
Utrecht - Twee verdachten van de gewelddadige overval drie maanden geleden op de Jumbo-supermarkt in Overvecht mogen hun proces in vrijheid afwachten. Tijdens een inleidende zitting besliste de rechtbank vandaag dat de 24-jarige Utrechter S. C. onder strenge voorwaarden met een enkelband bij zijn vader mag gaan wonen.
Een 18-jarige medeverdachte uit Utrecht mocht van de onderzoeksrechter al eerder naar huis. De 26-jarige hoofdverdachte M.A. blijft vastzitten. Hij is degene die met een hakbijl op twee kassa's insloeg en er er met een geldlade vandoor ging. Hij wordt door het OM ook nog verdacht van poging tot doodslag.

PIN-kassa

De drie liepen op 18 mei met dikke jassen, mondkapjes, capuchons en brillen de supermarkt aan de Franciscusdreef binnen. Klanten en de twee caissières vertrouwden het gelijk al niet toen ze het nerveuze drietal zagen. Toen ze in de rij stonden bij kassa 3, haalde M.A. een hakbijl tevoorschijn, waarmee hij in de richting van het 18-jarige meisje achter de kassa bewoog.
Volgens de officier van justitie sloeg hij met de bijl in op de loopband en de kassa, terwijl hij: "Nu, nu, nu, maak die kassa open"’, bleef schreeuwen. Toen het meisje zei dat ze geen geld had, omdat het een PIN-kassa was, liep hij naar kassa 5. Hij hakte met de bijl op die kassa in, haalde geldlade eruit en verliet winkel, achtervolgd door omstanders die hem uiteindelijk overmeesterden.
Terwijl hij met kassalade naar buiten liep zwaaide hij met de bijl naar een van de omstanders. "Ik maak jou af, ik maak jou af", zou hij daarbij hebben geroepen. De vrouw raakte ernstig gewond aan haar hand. Het Openbaar Ministerie legt M.A. daarom ook nog poging tot doodslag ten laste.

Onschuldig

De advocaat van S.C. betoogde in de rechtbank dat haar client geen idee had dat M.A. een overval zou plegen. In de rechtszaal beweerde A. dat hij alleen maar in de rij stond om een blikje drinken af te rekenen. Maar volgens de officier van justitie hebben de drie de overval samen gepland en hebben zijn medeverdachten daarover uitgebreide verklaringen afgelegd.
Ze kleedden zich om in de auto van S.C., waarmee ze naar de winkel waren gereden. Het was heel mooi weer, dus de dikke kleding leek bedoeld als camouflage om de overval voor elkaar te krijgen, zei de officier. Ook appjes tussen de verdachten wijzen volgens haar op een vooropgezet plan.
Waarschijnlijk is het echter niet zo gelopen als vooraf was bedacht. De 18-jarige jongen zou de supermarkt al zijn uitgelopen voor M.A. met de hakbijl begon te zwaaien. S.C. volgde kort daarna. M.A. rende later met de bijl en kassalade naar buiten, achtervolgd door een groep omstanders.
© Koen Laureij

Op voorwaarden vrij

De verdenkingen tegen S.C. blijven volgens de rechtbank ernstig, maar vanwege zijn kleinere rol mag hij zijn zaak toch in vrijheid afwachten. Daarbij horen strenge voorwaarden als een meldplicht, werk en een behandeling voor zijn gedrag. Hij mag geen contact hebben met zijn medeverdachten en de slachtoffers. Ook mag hij niet in de buurt van de Jumbo in Overvecht komen.
Met een enkelband wordt in de gaten gehouden of S.C. zich daaraan houdt. Bij de minste overtreding komt hij weer vast te zitten, waarschuwde de rechter.
Hij gebruikte een gruwelijk wapen waarvan je weet dat er heel veel schade aan goederen en mensen kan worden toegebracht. Het lijkt wel scene uit een film.
Officier van justitie

Traumatisch

Hoofdverdachte M.A. blijft als enige vastzitten. De verdenkingen tegen hem zijn het ernstigst. Bovendien is hij al eerder veroordeeld voor een gewelddadige diefstal waarbij hij een kapotgeslagen fles als wapen gebruikte. A. heeft een uitvoerige brief geschreven waarin hij spijt betuigt aan de slachtoffers. Hij hoopt dat ze daarover met hem willen praten.
De gevolgen voor de jonge slachtoffers zijn enorm traumatisch. "Hij gebruikte een gruwelijk wapen waarvan je weet dat er heel veel schade aan goederen en mensen kan worden toegebracht. Het lijkt wel scene uit een film", zei de officier over de bewakingsbeelden. De meisje konden geen kant op in kleine kassahokjes en hadden gewond kunnen raken.
Een van de twee caissières was bij de zitting aanwezig. Het 19-jarige meisje houdt zich flink, maar heeft nog steeds last van de angstige herinneringen die ineens weer boven kunnen komen.
Het onderzoek naar de overval op de supermarkt is volgens de officier van justitie vrijwel afgerond. Zij verwacht dat de zaak tegen de drie verdachten voor het einde van het jaar door de rechtbank kan worden afgehandeld. Op 22 november is er nog een tussenzitting in de zaak, waarbij verdachte M.A. voor de rechter moet verschijnen.