Utrechtse politiek: 'Politie moet stoppen met onnodig gebruik van fietspad op weg naar bureau'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Politieauto’s mogen niet langer zonder reden over een fietspad bij het hoofdbureau rijden. Dat vinden de drie grootste partijen in de Utrechtse gemeenteraad. Ze reageren daarmee op vragen van RTV Utrecht, nadat bleek dat de politie veelvuldig van het fietspad gebruik maakt.
Het viel al langer op, de Catharijnekade wordt regelmatig gebruikt door politieauto’s die op weg zijn naar bureau Paardenveld. Het eerste deel van die kade is een fietspad, en uitsluitend bedoeld voor ongemotoriseerd verkeer, ook snorfietsen zijn er niet welkom. De Catharijnekade loopt van het Vredenburg naar de achteringang van het politiebureau. Voor de politie is de route over het fietspad een stuk korter dan de officiële route, bovendien vermijden de agenten een aantal stoplichten. De politieauto’s die gebruik maken van het fietspad komen hetzij onder Hoog Catharijne door over de Catherijnesingel, hetzij vanaf het centrum over het Vredenburg.

Vrijstelling

Politievoertuigen hebben een vrijstelling voor bepaalde verkeersregels. In een ministerieel besluit is geregeld dat er voorwaarden zijn aan die vrijstelling: “De vrijstelling is slechts geldig indien bevoegdheden die worden ontleend aan deze vrijstelling noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de opgedragen taak.” Voor het houden van pauze of het hebben van overleg op het bureau is het niet noodzakelijk om de korte route over het fietspad te nemen.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Deze week reed een politieauto met zwaailichten en sirenes weg bij het bureau. Vanaf de achteringang reed hij naar het Vreeburg. Daarbij viel op dat hij de korte route over het fietspad niet nam, maar via de Daalsesingel naar het Vreeburg reed. Die route kost circa een minuut meer. Even later kwamen er twee politieauto’s zonder zichtbare haast vanaf het Vreeburg op weg naar het bureau die de korte route over het fietspad wel namen. Die actie werd vastgelegd op foto.

Regels zijn regels

De Utrechtse politiek is niet blij met het gedrag van de politie. Al haasten de politici zich om te zeggen dat het bestrijden van dit gedrag niet de hoogste prioriteit heeft. VVD-raadslid Tess Meerding zegt: “De verkeersregels gelden voor iedereen, dus ook voor de politie. Natuurlijk is het tijdens het politiewerk soms noodzakelijk om de verkeersregels opzij te zetten, maar dat lijkt op deze foto’s niet het geval.”
Ondanks het feit dat wij ervan overtuigd zijn dat er in de meeste gevallen een gegronde reden zal zijn waarom collega’s genoodzaakt zijn om gebruik te maken van vrijstellingen, zullen er waarschijnlijk ook uitzonderingen zijn waarbij hier geen sprake van is. - Ellen de Heer, woordvoerder politie
Woordvoerder veiligheid van D66, Maarten Koning sluit zich aan bij de VVD: "Wanneer de politie met spoed naar locatie moet dan mogen ze gebruik maken van het fietspad. Maar het is niet de bedoeling om het fietspad te gebruiken alleen omdat het de snelste route is.” De D66-er wil dat burgmeester Dijksma de politie aanspreekt op dit gedrag: “We brengen het onder de aandacht van de burgemeester en vragen haar om in gesprek te gaan met de politie."
GroenLinks is de grootste partij in de raad. Raadslid Mahaar Fattal vindt dat juist de politie zich aan de regels moet houden: “De politie heeft een voorbeeldfunctie en bovendien kunnen op deze manier onveilige verkeerssituaties ontstaan.” Het raadslid wil uitzoeken hoe vaak en waarom dit gebeurt. “In noodgevallen kan het nodig zijn voor de politie om bijzonder rijgedrag te vertonen, maar als het niet noodzakelijk is moet de politie zich gewoon, net als iedereen, aan de regels houden.”

Uitzondering

Woordvoerder Ellen de Heer van de politie erkent dat politieauto’s soms zonder noodzaak over het fietspad rijden: “Ondanks het feit dat wij ervan overtuigd zijn dat er in de meeste gevallen een gegronde reden zal zijn waarom collega’s genoodzaakt zijn om gebruik te maken van vrijstellingen, zullen er waarschijnlijk ook uitzonderingen zijn waarbij hier geen sprake van is.” Ze zegt dat er binnen de organisatie aandacht aan gegeven zal worden.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Toch is de politie van mening dat in de meeste gevallen het gebruik van dit fietspad noodzakelijk is voor uitoefening van de politietaak. De politie geeft daarvoor twee redenen. De eerste is dat er in de straten rond het bureau sprake is van laad- en losverkeer. “De bevoorrading van restaurants en het laden en lossen van goederen vanuit personenvoertuigen door buurtbewoners zorgen er regelmatig voor dat het verkeer in de straten rondom het politiebureau wordt gestremd”, zegt De Heer.
Het bureau Paardenveld is altijd bereikbaar via de Daalsesingel en de Paardenveldbrug. Deze wegen hebben meerdere rijbanen. Ten tijde van de foto’s bij dit artikel, waarbij politieauto over het fietspad reden was er geen sprake van een belemmering via deze route.
De tweede reden is volgens De Heer het transport van arrestanten: “Tijdens het overbrengen van verdachten is het voor de veiligheid van onder meer de collega’s van belang om zo snel mogelijk op het bureau te zijn.” Van de politieauto’s op de foto’s zijn meerdere opnames gemaakt. Daarop is niet te zien dat er passagiers op de achterbank zitten. De politie wil geen antwoord geven op de vraag welke reden deze auto’s hadden om over het fietspad te rijden.