Communisten mochten niet naar introductieweek voor studenten komen: 'Schandalig en politieke discriminatie'

Studenten in het Wilhelminapark tijdens de UIT.
Studenten in het Wilhelminapark tijdens de UIT. © ANP
Utrecht - De Communistische Jongerenbeweging Nederland (CJB) mocht vorige week niet langskomen op de UIT-week, de introductieweek voor Utrechtse studenten. De organisatie wilde hen geen plekje bieden op de infomarkt.
'Een schande' noemt de CJB dat, en 'politieke discriminatie'. In een uitgebreid statement op de website zegt de jongerenorganisatie dat het besluit van de UIT-week 'past in een algemenere context van toenemend anticommunisme'. Op de infomarkt stonden standjes van onder meer politieke partijen, maar ook van bijvoorbeeld sport- en studentenverenigingen.
Een woordvoerder van de UIT-week bevestigt dat de CJB niet welkom was. Waarom dat besluit is genomen, zegt hij niet. "Inmiddels is met de UU en de HU afgesproken in de evaluatie deze kwestie nadrukkelijk mee te nemen. Hier wordt gekeken of de afweging die destijds is gemaakt juist was."

'Niet welkom vanwege oorlog Rusland-Oekraïne'

De CJB zegt wel te weten waarom de Utrechtse studenten hen niet toelieten. Aanvankelijk kregen de communisten naar eigen zeggen te horen dat hun standpunten ervoor zorgen dat aankomende studenten zich 'niet vrij en thuis' zouden voelen. Toen ze bleven aandringen, bleken ook 'de huidige omstandigheden in Oekraïne' mee te spelen. "Een verdere uitleg weigerde de organisatie te geven."