Minister gaat verder met plannen verbreding A27 Amelisweerd, nieuw tracébesluit ligt ter inzage

Er is veel verzet tegen de verbreding van de A27.
Er is veel verzet tegen de verbreding van de A27. © Bas Teunissen
Utrecht - Het ministerie van Infrastructuur heeft de volgende stap gezet om de verbreding van de A27 bij het Utrechtse Amelisweerd toch mogelijk te maken. Het tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht 2022 is door minister Mark Harbers getekend en ter inzage gelegd. Dit betekent eigenlijk dat het eerdere plan dat er lag is aangepast en dat met name de gevolgen van de stikstofneerslag beter zijn verwerkt in het voorstel. Ook zijn er wijzigingen in de plannen aangebracht zodat beschermde diersoorten gespaard of beter beschermd worden.
De besluitvorming over de omstreden verbreding neemt al jaren in beslag en was op pauze gezet, zodat partijen uit de regio met alternatieven konden komen. Een alternatief is er vooralsnog niet, en deze stap van het ministerie houdt de druk op de ketel bij de partijen die de plannen aangepast willen zien. Het Rijk wil de verbredingsplannen dus doorzetten, omdat het niet wil dat de huidige fileproblemen nog groter worden.

Het kabinet wil met het aanpassen van de Ring Utrecht (A27 en de A12) de capaciteit van de snelweg A27, de A12 en de A28 vergroten. Er moeten extra rijstroken komen en bijkomend voordeel volgens het Rijk is dat de drukke, kruisende verkeersstromen gescheiden worden. Zo wordt de leefbaarheid verbeterd, door bijvoorbeeld nieuwe, hogere of langere geluidsschermen te plaatsen.

Stikstofberekening

Nu het ministerie de stikstofberekening heeft aangepast, voldoet het plan aan de aangescherpte regels daarvoor. Nu is de Raad van State aan zet om te oordelen of het omvangrijke project door kan gaan. Daarna volgt de volgende stap in het proces: de aanbesteding. "Hoe dan ook zal bij een onherroepelijk besluit de schop niet direct de grond in gaan. Het gaat om een omvangrijke realisatieopgave en daarvoor is nog een uitgebreide aanbestedingsprocedure nodig", aldus minister Harbers in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De verbreding van de snelweg bij Amelisweerd is al decennia een beladen onderwerp. Voor de verbreding moeten honderden bomen uit het historische bos worden gekapt. Zowel de gemeenteraad van Utrecht als de provincie Utrecht zijn daartegen. Het nieuwste tracébesluit ligt nu ter inzage bij de gemeenten De Bilt, Bunnik, Houten, Nieuwegein, Utrecht en Zeist. Ook zijn de plannen te bekijken bij de provincie Utrecht en Rijkswaterstaat. Betrokken partijen of andere belanghebbenden kunnen tot vier oktober bezwaar maken.