Fraude met studentenkamers moeilijker gemaakt: 'We gaan op een andere manier controleren'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Veel studenten in Utrecht zouden het liefst nog een tijd op hun studentenkamer willen blijven zitten. Zeker als ze die huren van de SSH, de studentenhuisvester in de stad. De prijzen van die kamers zijn veel lager dan woningen in de vrije sector. De SSH heeft echter als regel: wie klaar is met studeren moet binnen een jaar zijn kamer uit. Iets wat sommige studenten proberen te omzeilen door te doen alsof ze nog steeds in de collegebanken zitten. "Ik hoor vaak van: als je je kamer niet uit wil dan kun je je toch even uitschrijven en dan weer inschrijven bij de universiteit."
Ex-student Dylan Brockötter hoort wel eens verhalen om zich heen van frauderende studenten. Zelf is hij pas afgestudeerd, huurt een kamer bij de SSH en moet daar volgend jaar juni uit. "Ik snap wel dat ik plaats moet maken voor de nieuwe lichting studenten." Maar jammer vindt hij het wel. Nu betaalt hij ruim 400 euro (inclusief gas/water/licht en internet) en in de vrije sector zou hij zomaar het dubbele kunnen gaan betalen. "Ja, helaas. Ik heb nu ook nog geen baan, dus dat wordt wel lastig, maar gelukkig heb ik nog een jaar overbruggingstijd."
De SSH gaat anders controleren zodat kamerfraude moeilijker wordt

Fraudegevoelig

Voor sommige studenten is dat jaar niet genoeg, ze willen langer blijven zitten en bedonderden de boel. Maar dat wordt lastiger, zegt de SSH. De studentenhuisvester gaat namelijk op een andere manier controleren of kamerbewoners nog wel studeren. "We gaan twee dingen anders doen", vertelt Roeland Kreeft, manager wonen. "We gaan de controles uitvoeren in de zomer in plaats van in januari, zodat de kamers die dan vrijkomen ook naar studenten gaan die dan aan het zoeken zijn. Daarnaast gaan we het controleproces automatiseren waardoor het minder fraudegevoelig wordt en minder bewerkelijk voor ons."
"Vroeger moesten studenten hun collegekaart uploaden in hun SSH-omgeving. En dat werd handmatig gecontroleerd. Straks moeten studenten inloggen op een website met hun universiteitsemail-adres en dan kunnen we op die manier controleren of ze nog studeren." Geen gephotoshop dus meer met universiteitspassen, waardoor de kamers uiteindelijk naar degene moeten gaan voor wie ze bedoeld zijn: de studenten. "Ik vind dit wel goed, ook voor de doorstroming", zegt Dylan. "Waarom hebben ze dit niet eerder gedaan?"

244 appartementen

Ondertussen is met de strengere controle het woningtekort nog niet opgelost. SSH wil daarom de komende jaren vijfduizend studentenwoningen bijbouwen. En voor ex-studenten zijn er ook nog mogelijkheden. "We verhuren naast studentenwoningen ook starterswoningen. Het project De Kwekerij is daarvan een voorbeeld. Hier leveren we 244 nieuwe betaalbare tweekamerappartement voor starters. Twee van de woontorens zijn al bewoond, de andere drie volgen nog", zegt Roeland Kreeft van SSH.
Dylan is ondertussen druk bezig met solliciteren. Hij maakt zich nog geen zorgen over het vinden van een geschikte woning, ook omdat hij samen gaat wonen en de kosten kan delen. "Maar ik heb ook een huisgenoot die in hetzelfde schuitje zit als ik, en die heeft geen partner. Die vindt het wel spannend qua kosten. Hij is al wel aan het werk, maar iets betaalbaars vinden voor jezelf is alsnog lastig."