Utrecht wacht nog met afwijzen studenten energietoeslag: 'Voorkomen dat we beslissingen moeten terugdraaien'

© Pexels
Utrecht - Studenten die bij de gemeente Utrecht de energietoeslag hebben aangevraagd, hebben nog geen antwoord gekregen. In principe moet dat binnen acht weken gebeuren maar die termijn is in sommige gevallen al verlopen. "Het klopt dat de aanvragen nog lopen", laat een woordvoerder weten. "Maar we willen niet op de troepen vooruitlopen en voorkomen dat we een beslissing moeten terugdraaien."
Dat heeft alles te maken met de recente uitspraak van de rechter in Gelderland. Een Nijmeegse student had daar een zaak aangespannen en de rechtbank oordeelde begin augustus dat studenten onterecht bij voorbaat worden uitgesloten.
De energietoeslag is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te compenseren voor de gestegen energiekosten. Minima-inkomens kunnen aanspraak maken op dit eenmalige bedrag van eerst 800 euro en binnenkort zelfs 1300 euro. Alleen studenten kunnen in de meeste gemeenten vooralsnog geen aanspraak maken op die bedragen.

Minister Schouten adviseerde om de studenten niet onder de regeling te laten vallen omdat hun woonsituatie zo divers is. Veel studenten wonen namelijk nog bij hun ouders en bij veel anderen zitten de energiekosten inbegrepen in de huur van een kamer. Schouten vond dat een kleine groep studenten op een andere manier kan worden geholpen, namelijk via de individuele bijzondere bijstand.

De rechtbank was het daar niet mee eens. Onder de studenten zijn namelijk ook mensen die hetzelfde inkomen en dezelfde energiekosten hebben als niet-studenten. Die laatste groep krijgt de energietoeslag wel, de studenten niet. Dat was niet de bedoeling van de wet over de toeslag, oordeelt de rechtbank. Studenten kunnen dan wel individuele bijstand krijgen, maar daarvoor gelden andere voorwaarden.

'We zijn jullie niet vergeten'

De gemeente Utrecht bekijkt op dit moment de uitspraak van de rechter. Ook is er contact met andere gemeenten die in dezelfde onzekere situatie zitten. "En we horen graag van het Rijk hoe we hiermee om moeten gaan. Hebben straks alle studenten recht op zo'n toeslag? Of moeten we het per geval gaan bekijken? Want dat betekent nogal wat met zo veel studenten als in Utrecht." In dat laatste geval heeft de gemeente bijvoorbeeld extra mankracht en ook vooral geld nodig.
Alle studenten die inmiddels een aanvraag hebben gedaan krijgen binnenkort iets van de gemeente te horen. "We sturen ze hier een brief over. Om ze te laten weten dat we ze nog niet zijn vergeten." Wanneer definitief duidelijk wordt of studenten op de toeslag kunnen rekenen, is vooralsnog onduidelijk. Op de site van de gemeente staat te lezen dat ze rekening houden met eind september, begin oktober.
Het krijgen van een afwijzing kan belangrijk zijn omdat een student pas daarna bezwaar kan maken tegen de beslissing van de gemeente. Dat is weer nodig om juridische stappen te kunnen zetten. De studentenvakbond LSVb riep studenten al eerder op om op die manier de uitsluiting van studenten aan de kaak te stellen.