Burgemeester Dijksma na 'overweldigende' Vuelta: 'Voorlopig geen geld voor nog een groot evenement'

© RTV Utrecht / Fleur Kleinhuis
Utrecht - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma noemt de sfeer tijdens de Vuelta overweldigend. "Het belang voor de stad is niet in geld uit te drukken. Het was een volksfeest. Van de oude binnenstad tot de nieuwe wijken," zegt zij tegen RTV Utrecht.
Dijksma zat vrijdag tijdens de ploegentijdrit in één van de volgauto's. Daarin reed ze de 23,3 kilometer over het parcours. "Overal zag je feestjes, barbecues, kinderen met spandoeken. Je zag dat de Vuelta verbroederde."

Veel toeschouwers

In groten getale kwamen de wielerfans op de Ronde van Spanje af. Bijna een miljoen mensen bezochten de wielerronde in Nederland. Bij de ploegenpresentatie in Utrecht, donderdagavond, telde de organisatie zo'n 12.500 toeschouwers. Vrijdag stonden tijdens de ploegtijdrit 260.000 mensen langs het parcours. Zaterdag werden de wielrenners van Den Bosch tot de finish op het Science Park in Utrecht aangemoedigd door 375.000 toeschouwers.
Met de 350.000 mensen die vandaag, met start en finishplek in Breda, de wielrenners aanmoedigden komt het totale op bijna een miljoen. Ook op televisie werd de Spaanse wielerronde massaal gevolgd. Naar de uitzendingen van de eerste twee etappes keken via de NOS respectievelijk 2,1 miljoen en 1,5 miljoen mensen. Dinsdag gaat de Vuelta verder in het Baskische Vitoria.
Desondanks kunnen de inwoners van Utrecht de komende jaren niet nog een dusdanig groot evenement verwachten. "Er wordt veel gedroomd, maar ik moet altijd met beide benen op de grond blijven staan", zegt Dijksma. "Volgende week gaan wij praten over de begroting voor de komende jaren, in de begroting staan geen middelen om nog zo'n groot evenement te organiseren."
"Wij zien steeds meer taken op ons af komen en dat moeten wij met minder geld doen. Als je ambities hebt moet je die ook financieel waar kunnen maken en de middelen daarvoor staan niet op de begroting."