In beeld: provincie Utrecht genoot met volle teugen van driedaags Vuelta-circus

Zo'n 260.000 bezoekers kwamen op de eerste etappe af
Zo'n 260.000 bezoekers kwamen op de eerste etappe af © Jan Kruijdenberg
Utrecht - Drie dagen was de provincie Utrecht het decor van La Vuelta. De Spaanse wielerronde zorgde voor een heerlijke sfeer en bracht opvallend veel publiek op de been.
Etappe 2 startte vandaag in Den Bosch en voerde grotendeels door onze regio. Op onder de Amerongse Berg was veel publiek op de been. De Nederlander Julius van den Berg slaagde erin om de eerste bergpunten te pakken. Hij mag zondag in Breda de blauwe bolletjetrui dragen als leider van het bergklassement.
Publiek op de Amerongse Berg.
Publiek op de Amerongse Berg. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Ook Vliegbasis Soesterberg behoorde tot een van de hoogtepunten van het parcours.
Vliegbasis Soesterberg
Vliegbasis Soesterberg © Caspar Huurdeman
Bij Woudenberg hadden boeren een groot stikstofprotest georganiseerd met veel trekkers, getoeter en spandoeken. Het leidde, zoals beloofd, niet tot problemen voor de renners.
© ANP
Opvallend druk was het ook bij de kruising Doornseweg en Zeisterweg. Hier kwam het peloton dan ook twee keer langs.
© RTV Utrecht / Maarten Fussel
In Utrecht reden de renners onder meer over de Kardinaal de Jongweg, de Blauwkapelseweg en de Biltstraat. Bij de Leuvenlaan op Utrecht Science Park eindigde de rit in een massasprint. Sam Bennett ging er met de bloemen vandoor. Nederlander Mike Teunissen nam de leiderstrui over van Robert Gesink.
Champagne voor Sam Bennett.
Champagne voor Sam Bennett. © ANP
Gesink was vrijdagavond de snelste van allemaal bij de ploegentijdrit in Utrecht, die glansrijk gewonnen werd door Jumbo-Visma.
Volgens burgemeester Sharon Dijksma zijn er 260.000 mensen naar de eerste etappe gekomen. Het publiek was zo enthousiast en luidruchtig dat renner Jetse Bol later aangaf dat hij weinig kon horen op zijn oortjes. "Er stonden echt heel veel toeschouwers, was supergaaf om een keer mee te maken."
De ploegentijdrit in Utrecht.
Het Vuelta-feest begon overigens donderdag al met de ploegenpresentatie. De renners fietsten door Hoog Catharijne naar een podium op het Vredenburgplein. Het was druk en de stemming zat er goed in, mede door de stampende beats en het zomerse weer (hoewel het flink zweten was).
De ploegen vertrokken weer met bootjes over de singel. Het maakte een fraai plaatje en de ploegenpresentatie was een voorproefje voor de latere etappes.
© Gemeente Utrecht