Vermeende schietpartij in Utrecht blijkt om gelblaster te gaan: 'Hype op TikTok'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het was schrikken voor sommige inwoners van de Utrechtse wijk Buiten Wittenvrouwen. Een vermeende schietpartij vanuit een auto; een zeldzaamheid in de chique wijk in Utrecht-Oost. In paniek werd de politie gebeld. Uiteindelijk bleek het niet om echte wapens te gaan, maar om een gelblaster: een 'pistool' dat gelballetjes afvuurt. Op het oog een stuk onschuldiger, maar de voor de politie alsnog een groot probleem. Niet in de laatste plaats omdat de nepwapens zelfs een hype zijn op TikTok.
Wat is er donderdagavond precies gebeurd? De politie wil graag het verhaal dat het om een schietpartij zou gaan, uit de wereld helpen. Dit kan namelijk voor onrust zorgen in de wijk. Op bureau Paardenveld maken drie man sterk duidelijk dat de politie met hype in de maag zit. Agente Jaimy steekt van wal. "De politie rukte gisteren uit voor een schietincident. Het slachtoffer is vanuit een auto in de nek geraakt door een voorwerp, en belde hierop de politie. Wij hielden het voertuig staande en zagen dat er een wapen aanwezig was. Later bleek dit om een gelblaster te gaan." Hierop zijn er twee jongens van 16 en 17 jaar gearresteerd in de Kruisstraat. Naast deze verdachten was er in de auto nog een bestuurder aanwezig. Hij heeft niet geschoten en is niet aangehouden. Het slachtoffer heeft blauwe plekken opgelopen.
Politie waarschuwt voor TikTok-hype met neppistolen
Deze gebeurtenis staat niet op zichzelf. Twee dagen geleden is de politie zelf met een gelblaster beschoten. Het is nog niet gelukt om hiervoor iemand aan te houden. Ook in andere steden, zoals Almere, Rotterdam en Amsterdam zijn er incidenten met een gelblaster geweest. "Zorgwekkend", vindt agent Martijn dit. Er zou sprake zijn van een hype die rondgaat op TikTok. "Het begon met schieten op een appel, om te kijken hoeveel schade dit veroorzaakt. Dan worden er blikjes neergezet. En nu wordt er op mensen geschoten om te kijken wat hun reactie is. Dat is natuurlijk kwalijk."

Gevaarlijk

De politie heeft de pers dan ook niet alleen uitgenodigd om te vertellen wat er is gebeurd, maar wil ook een belangrijke boodschap delen: gelblasters zijn niet onschuldig, maar hartstikke gevaarlijk. Martijn: "Als zo'n balletje je oog raakt kun je je oog kwijtraken. En dan zijn het dit keer nog gelballetjes, maar de volgende keer zijn het misschien wel harde plastic of stalen balletjes. Bij zo'n hype gaan jongeren steeds verder voor de likes. Waar houdt dit op?" En niet alleen voor degene die schiet kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Jaimy: "Het is moeilijk om te onderscheiden of zo'n wapen nep of echt is. Daarom kan het gebeuren dat wij genoodzaakt zijn om ons vuurwapen op de persoon te richten die ermee schiet. Moet je dat willen als 15- of 16-jarige?" Politiewoordvoerder Wim Hoonhout is bang dat het uit de hand loopt. "Ik maak me grote zorgen. Straks gaat het mis en wordt er een keer een tiener neergeschoten omdat we denken dat het echt een vuurwapen is."
De betreffende gelblaster
De betreffende gelblaster © RTV Utrecht

Wat nu?

Het is duidelijk: de politie wil dat dit stopt. Maar hoe kunnen we hier nu voor zorgen? Wim: "We kunnen een hele campagne gaan starten, maar hopen ook dat ouders verantwoordelijkheid nemen en met hun kinderen in gesprek gaan. Jongeren kunnen een strafblad krijgen, en dit kan bij het vinden van een baan een probleem worden."
Voor nu hoopt de politie dat La Vuelta in ieder geval kan verlopen zónder dergelijke situaties. Martijn: "We kunnen zulke incidenten er niet bij hebben. Je kunt je voorstellen wat voor druk het geeft als wij met loeiende sirenes langs La Vuelta komen rijden."
En de daders van gisteren? Dat zijn twee jongens van 16 en 17. Zij zitten voorlopig vast op verdenking van openlijke geweldpleging.