Utrecht loopt uit voor Vuelta-start

Utrecht - Na een sfeervolle ploegenpresentatie in Utrecht is het vandaag dan echt zover: de Ronde van Spanje gaat van start in Utrecht. In dit liveblog volgden we tot 18.00 uur de ins en outs. Hier vind je het liveblog rond de ploegentijdrit in Utrecht.

17.54 uur uur Intussen op de Biltstraat...

17.51 uur Pas op met oversteken

17.42 uur Het gaat bijna beginnen!

Live bij de start van de Vuelta

17.38 uur 'Nu tijd voor de vrouwen'

17.34 uur Verkeersdrukte

17.02 uur Oren dicht!

16.35 uur Helaas geen zonnetje, maar deze kinderen houden de stemming erin

16.00 uur uur Ploegen gaan vast het parcours op

15.41 uur Hekken om het parcours

Zoals hier op de Blauwkapelseweg.
Zoals hier op de Blauwkapelseweg. © RTV Utrecht
Eerste toeschouwers bij Ledig Erf.
Eerste toeschouwers bij Ledig Erf. © ANP
En bij het Eykmanplein.
En bij het Eykmanplein. © RTV Utrecht
Bij de Jaarbeurs.
Bij de Jaarbeurs. © Ingezonden
De firma Agterberg is er druk mee.
De firma Agterberg is er druk mee. © RTV Utrecht

15.02 uur Stad Utrecht grotendeels op slot

Utrecht is vanaf 15.00 uur moeilijk bereikbaar omdat doorgaande wegen zijn afgesloten in verband met de Vuelta. De ploegentijdrit gaat door de wijken Binnenstad, Zuidwest, Oost, Noordoost, Overvecht, Noordwest, West, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. De stad in en uit komen kan dus lastig zijn. Hier vind je de maatregelen per wijk.
Verkeersdiensten en de organisatie raden bezoekers aan het laatste gedeelte van hun reis richting stadscentrum per fiets of het openbaar vervoer af te leggen. Mensen die met de auto komen wordt geadviseerd buiten het centrum van Utrecht te parkeren. Vanaf 16.00 uur verkennen de renners het parcours. De 'groene' karavaan vertrekt om 17.30 uur vanaf de Jaarbeurs. Om 18.30 uur begint de eerste ploeg aan de tijdrit. Rond 20.30 uur komt de laatste ploeg van Jumbo-Visma binnen.

14.34 uur Da's pech, Strava-record weg

Lukt het niet om door te breken als prof dan is er voor de amateurwielrenner een fijne troostprijs: je kan je tot King of the Mountain (KoM) kronen. Hiervoor moet je in de sportapp Strava de snelste tijd op een afgebakend stukje weg rijden. Nu de Vuelta-renners in Utrecht trainen wordt menig 'Kommetje' aan flarden gereden. Onder anderen amateurrenner Arnold Gaasenbeek is zijn record kwijt. De 50-jarige Maarssenaar was op 28 maart 2021 de snelste op een stukje van bijna 3 kilometer nabij Tienhoven. Tot een paar Vuelta-renners een trainingsrondje kwamen maken...
Arnold verliest zijn Strava-records aan de Vuelta-renners

14.03 uur Politie krijgt hulp van Guardia Civil Tráfico

13.56 uur Sam Oomen-fans aan de Maliesingel

Maliesingel 62 in Utrecht is versierd met Sam Oomen-banners. De renner van het Nederlandse Jumbo-Visma komt net uit de Ronde van Polen en heeft wat last van zijn ribben. Kan zijn ploeg vandaag de tijdrit winnen en zo ja: wie trekt dan de rode leiderstrui aan?
Sam Oomen-banners aan de Maliesingel.
Sam Oomen-banners aan de Maliesingel. © Samba 99

13.30 uur Oud-renner Stef Clement: 'Ploegentijdrit is eng onderdeel'

"Ik vond de ploegentijdrit een eng onderdeel. Je moet met de billen bloot voor je teamgenoten en je bent heel kwetsbaar", vertelde oud-renner en wieleranalist Stef Clement van,iddag op Radio M Utrecht. "De ploegentijdrit is heel mooi als je wint, maar ik heb het ook weleens verpest. Tijdens een natte rit nam ik mijn hele team mee. Het is een van de moeilijkste onderdelen van het wielrennen. Het gaat om het parcours verkennen, de rollen verdelen, doelen stellen en heldere afspraken."
De regen wordt ook vanavond een belangrijk factor. "Bij een droog parcours zal de gemiddelde snelheid 54 á 55 kilometer per uur zijn, al gaat daar wel wat vanaf als de wegen nat zijn. Maar op de brede wegen in Utrecht kan je met acht renners hoe dan ook heel hoge snelheden behalen. Het is een mooi parcours." Clement woont tegenwoordig in Utrecht en stond in 2015 aan de start van de Tour in de Domstad. Ook daarover vertelde hij vandaag op Radio M Utrecht.
Stef Clement over de ploegentijdrit in Utrecht
Stef Clement: 'Tour in Utrecht maakte enorm veel indruk op mij'

13.00 uur Boze boeren schrijven met strobalen langs het parcours in Woudenberg

Vandaag is de ploegentijdrit in Utrecht, morgen voert een groot deel van de etappe door de provincie. Tussen de 2000 en 4000 boeren komen dan naar verwachting naar een protestbijeenkomst in Woudenberg. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours. Op meerdere plekken proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.
In de ochtend komen de actievoerders aan op de locatie aan de Rumelaarseweg in Woudenberg. Kemp verwacht honderden tractoren. Die moeten rond 12.00 uur binnen zijn, want dan gaan veel wegen rond het parcours dicht. Er zijn diverse sprekers en er is muziek. Om 16.00 uur komen de wielrenners langs de locatie en hopen de boeren dat zij goed in beeld komen. "Wij hebben met de Vuelta een tekst doorgesproken die zij in vijf talen gaan voorlezen. Hierin staat waarom wij boeren actievoeren", aldus Kemp.
Over een lengte van ongeveer 10 kilometer, tussen Scherpenzeel en Woudenberg, hebben de boeren ludieke acties gepland. Er hangen vlaggen, er staan tractoren met spandoeken en met strobalen hebben zij 'sos Dutch farmers' geschreven. Alles om "massaal een statement te maken".
De strobalentekst van de boeren.
De strobalentekst van de boeren. © Teus van der Wind

12.53 uur Wel of geen regen?

12.35 uur Een stukje parcours bij het Utrechtse Westplein

11.18 uur Spaanse wielerploeg start met één wielrenner minder

De Spaanse wielerploeg Burgos-BH is al voor de start van de Vuelta in Utrecht een renner kwijtgeraakt. De Spanjaard Manuel Peñalver heeft positief getest op het coronavirus en mag daarom niet meedoen aan de etappekoers. Die begint met een ploegentijdrit over ruim 23 kilometer met start en finish bij de Jaarbeurs.
Burgos-BH, met de Nederlander Jetse Bol, begint om 18.30 uur als eerste ploeg aan de tijdrit. Dat gebeurt met zeven in plaats van acht renners.

11.10 uur Parcours op Biltstraat wordt opgebouwd

10.39 uur Koenestraat in Amerongen zaterdag dicht

De gemeente Utrechtse Heuvelrug waarschuwt haar inwoners voor afsluitingen tijdens de etappe van morgen in onder meer Amerongen. Zo is het zuidelijke gedeelte van de Koenestraat dat tot de N225 loopt morgen dicht van 14.14 tot 17.00 uur, het noordelijke gedeelte dat overgaat in de Bergweg is al vanaf zaterdagochtend 07.00 uur gesloten en blijft tot 17.00 uur dicht voor gemotoriseerd verkeer.

10.05 uur Bullfight = bullshit

09.48 uur 'Let's go!'

09.50 uur Medewerkers helpen fietsers en voetgangers met het oversteken van het parcours

De stad Utrecht is vandaag en morgen een stuk minder goed bereikbaar voor auto's: de routes van de etappes zijn zelfs afgesloten voor autoverkeer. Maar voor fietsers en voetgangers is dat anders, want zij kunnen zich in veel straten gewoon voortbewegen. "Voor sommige wegen geldt wel dat fietsers af moeten stappen omdat alleen het voetpad bereikbaar is", laat de gemeente weten.
Medewerkers van La Vuelta Holanda staan langs het parcours om mensen te helpen oversteken: op deze kaart is te zien waar dat precies kan.

09.22 uur Het parcours ligt er mooi bij

08.43 uur Vuelta-activiteiten in Leusden

In Leusden staan dit weekend allerlei activiteiten gepland vanwege de komst van de Vuelta naar de gemeente. Dat vertelde burgemeester Gerolf Bouwmeester vanochtend op Radio M Utrecht. "Wat het meeste opvalt is dat we voor het gemeentehuis een gecombineerd optreden hebben van Leusden Jazz en Stichting Opera Leusden en een optreden van Hans Dulfer. Dat gebeurt met Spaanse hapjes en drankjes, dus dat belooft een groot feest te worden."
Bouwmeester: "En zaterdag is er in winkelcentrum de Hamershof van alles te doen aan muziek en Spaanse activiteiten. Daarna zal iedereen zich rond 16.30 uur richting de Doornseweg verplaatsen omdat ze dan door het mooiste stukje Nederland tussen Den Treek-Henschoten en de Leusderheide fietsen."
Beluister het interview hieronder terug:
Burgemeester Bouwmeester van Leusden: 'Het belooft een groot feest te worden'

08.30 uur Wat je moet weten over de ploegentijdrit van vanavond

De start en finish zijn bij de Jaarbeurs. De renners beginnen met trainen op het parcours om 16.00 uur en er is een groene reclamekaravaan. De Spaanse ploeg Burgos BH start om 18.30 uur. De teams starten om de vier minuten. Rond 20.22 uur wordt de finish van de laatste, 23ste ploeg verwacht. Dat is het Nederlandse Jumbo-Visma met drievoudig Vuelta-winnaar en titelverdediger Primoz Roglic in de gelederen.

08.20 uur Bereikbaarheid stad Utrecht

De gemeente Utrecht is tijdens de Vuelta minder goed bereikbaar voor autoverkeer en er zijn afsluitingen en omleidingen. Van 15.00 uur tot uiterlijk 23.00 uur is het parcours van de eerste etappe afgesloten voor autoverkeer: de etappe komt door de wijken Binnenstad, Zuidwest, Oost, Noordoost, Overvecht, Noordwest, West, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Hier vind je de maatregelen per wijk.

08.15 uur Waar moet ik de ploegentijdrit gaan kijken?

Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar we hebben wel een aantal tips voor je, zoals de Langerakbrug, de Maliebaan en de Einsteindreef. Meer tips vind je hier.

08.05 uur Weet je niks van wielrennen? Check onze Vuelta voor dummies

08.00 uur Geniet nog even van de ploegenpresentatie