Antek (11) wordt later een beroemde graffiti-artiest: 'Eigenlijk ben ik nog te jong'

Antek: "Leidsche Rijn is een prachtige wijk."
Antek: "Leidsche Rijn is een prachtige wijk." © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Utrecht - Leidsche Rijn is het skateparadijs van de 11-jarige Antek. In de zomervakantie is hij er bijna elke dag met zijn vrienden. Met zijn step en graffiti-spuitbus voelt de wijk als zijn eigen koninkrijk.
"Je vindt me altijd op de step of het skateboard. Ik hou van dingen riskeren. Hoe gevaarlijker, hoe beter. Vallen is leuk. Ik zit altijd onder de blauwe plekken. Het leert mij om nooit op te geven. Ooit land ik goed."

Dit is de zesde aflevering van de serie #wijzijnutrecht. Vanwege de 900e verjaardag van Utrecht portretteren we in tien afleveringen tien Utrechters uit de verschillende wijken van de stad.

De serie is ook terug te vinden op onze Instagram.

Broertje

"Ik ben in Polen geboren. Toen ik drie jaar was, verhuisden we naar Nederland vanwege mijn moeders werk. Ik spreek Pools met mijn ouders."
"Ik heb één broer. Hij heeft een verstandelijke beperking. In het echt is hij twaalf jaar, maar zijn hoofd is hij drie. Ik weet niet zo goed of hij dan meer een oudere of jongere broer is. Dat maakt niet uit. Ik voel me het jongere broertje."
Antek zet zijn 'tag', een soort handtekening met graffiti.
Antek zet zijn 'tag', een soort handtekening met graffiti. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
"Later wil ik graffiti-artiest worden. Niet iedereen houdt ervan. Ik vind dat het gewoon kunst is. Elke goede artiest heeft zijn eigen 'tag', een soort handtekening waaraan je te herkennen bent. Die van mij is uniek. Ik zet mijn tag het liefst in felle kleuren."
"Eigenlijk ben ik nog iets te jong om graffiti te doen. Ik doe het toch. Toen ik 9 jaar was, begon ik. Ik was meteen verkocht. Inspiratie vind ik gewoon op straat. "
Met graffiti komen overal vlekken. Mijn moeder vermoordt me nog eens.
Antek (11)
"Leidsche Rijn is een prachtige wijk. De huizen die hier gebouwd worden zijn groot en stevig. Mijn school zit hier en mijn vrienden. Er zijn hier meerdere skateparken. Dat is tof. Wat moet ik er verder over zeggen?"
"Met graffiti moet ik wel oppassen. Overal komen vlekken, mijn moeder vermoordt me nog eens. Deze broek bijvoorbeeld komt net schoon uit de was. Nu alweer vlekken.

Krantenbezorger

"Ik ben veel buiten, maar ik zit ook veel op mijn telefoon hoor. Ik ben echt verslaafd. Vooral aan TikTok. Daarom ga ik maar weer naar buiten."
"Als ik later geen graffiti-artiest kan worden, dan word ik skater. Misschien dat ik daar niet heel rijk van word. Dan maar krantenbezorger. Dan heb ik genoeg tijd over om te skaten en steppen. Wil je nog een trucje zien?"
Antek oefent veel op zijn step: "Ik hou van vallen."
Antek oefent veel op zijn step: "Ik hou van vallen." © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer