Utrechtse kostuummaker maakt kleding voor steltlopers: 'Ik hou van sprookjes toevoegen aan de wereld'

Jelleke test elk kostuum zelf uit op de stelten hier bij haar atelier in Utrecht.
Jelleke test elk kostuum zelf uit op de stelten hier bij haar atelier in Utrecht. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Sprookjeskostuums op stelten in Route C.
Utrecht - Jelleke Jorritsma maakt theaterkostuums waarvan de maten wat afwijken van de gewone kostuums. De acteurs die zich hierin hijsen hebben een ding gemeen; ze staan op stelten. En daarom is de beenlengte van de kostuums net iets anders dan normaal. Jelleke maakt de kostuums en bedenkt straattheateracts in haar atelier op het Uranus Cultuurlab in Utrecht.
Inspiratie krijgt ze door gewoon, iets, de behoefte om een (creatief) ei uit te broeden. Ze begint dan met materiaal verzamelen. Op de markt, bij de groothandel, ze gaat wat schetsen tekenen. Maar haar creaties ontstaan pas echt onder de naaimachine. Dan komt ze in een flow en kan dan ook heel goed focussen. De kostuums waar Jelleke nu mee bezig is horen bij het thema 'meubelstukken'. "Ik zie voor me meubelstukken die stiekem tot leven komen en met elkaar een theekransje hebben of met elkaar gaan wandelen", aldus Jelleke. "En deze lampenkap die de acteur op haar hoofd krijgt krijgt een trekkoord om de lamp mee te bedienen."
Jelicious: Green trees
Jelicious: Green trees © Jelicious
Jelleke heeft Theater vormgeving aan de HKU gedaan. Ze merkte toen al snel dat ze op het lijf werken dat ze dat het allerleuks vond. Ze ging vervolgens stagelopen bij het grootste bedrijf dat acts met steltloop kostuums maakte en in die tijd is ze ook zelf gaan steltlopen. "Elke kostuum dat ik nu maak test ik ook zelf met de stelten en ik acteer vaak ook mee met de acts. Als je het eenmaal kunt is het net als fietsen, dat verleer je niet meer."
Frankrijk, België, Roemenië, Duits en China , Jelleke en haar steltgezelschap Jelicious reizen de hele wereld over. De acts en bijbehorende kostuums zijn ook heel verschillend. "We hebben gouden bomen, vredesduifjes en levend katoen, theekopjes en nu meubelstukken. Ze hebben allemaal een eigen verhaal bij zich, vertelt Jelleke, "Sprookjes toevoegen aan de wereld, daar houd ik van".
Jelleke heeft nog een oproepje: Lijkt het je wat om de stelten te beklimmen en deel te gaan maken van Jelicious? Laat het haar weten!
Jelicious is te zien op zaterdagen met een duo optreden op het Vredenburgkwartier (17 sep, 15 okt, 19 nov, 10 dec tussen 13:00-16:00) zie www.jelicious.nl