Kiespijn of kapotte auto moet wachten tot na de Vuelta: afspraken afgezegd

© ANP
Utrecht - Vrijdag naar de tandarts, autogarage of een concert in Utrecht? Kijk dan eerst even of en hoe je er kunt komen. Vanwege de eerste etappe van het wielerevenement de Vuelta is een groot gedeelte van het centrum van Utrecht die middag en avond namelijk onbereikbaar. Zo ook tandartsenpraktijk Dental Clinics aan de Oudenoord, waar ze de deuren vanwege de Ronde van Spanje al om 14.00 uur dichtgooien. "Anders komen de tandartsen niet meer thuis."
Ze hadden het er vandaag maar druk mee bij de tandartsenpraktijk. Niet met gaatjes vullen of tandplak wegpoetsen, maar met het verplaatsen van alle afspraken die vrijdagmiddag gepland stonden. Het is vanaf ongeveer 15.00 uur namelijk onmogelijk om nog met de auto van of naar de praktijk te gaan. "Dat geldt voor de patiënten, maar ook voor de medewerkers. Dus we sluiten ook vooral zodat wij nog weg kunnen aan het einde van de dag", legt een medewerker uit.

Rondje rond de stad

Vanwege de ploegentijdrit die vrijdag in Utrecht wordt verreden, is vrijwel de hele binnenstad afgesloten voor verkeer. De etappe start en finisht bij de Jaarbeurs en voert in de tussentijd rond de singels van de stad. Omdat vanaf 15.00 uur het parcours wordt afgezet, kunnen auto's die cirkel rondom de stad dus niet meer in of uit.
Dat hebben ze bij Garage Autoweerd Utrecht al ingecalculeerd. "Onze strategie is gewoon om dat vooraf te communiceren met de klant", legt eigenaar Werner Krispin uit. Alle klanten die die middag of avond een afspraak hadden staan om een auto te huren of te laten repareren zijn daarom gebeld. "Want een garage waar je niet met een auto kunt komen, is natuurlijk nutteloos. Het is gelukkig maar één dag, dus de afspraken zijn gewoon verzet."

Afzeggen wat radicaal

Wat zich iets minder makkelijk laat verzetten, is een concert. In muziekgebouw TivoliVredenburg treedt vrijdag Keb' Mo' & Band op en dus moeten bezoekers van het optreden er rekening mee houden dat ze niet met de auto kunnen komen. Of dat ze in ieder geval verder weg van het podium moeten parkeren. "Dat hebben we in de informatiemail medegedeeld aan iedereen die een kaartje heeft gekocht", vertelt een woordvoerder. "Veel meer kunnen we niet doen. Het hele concert afzeggen, dat vonden we wat radicaal."
Ook bij Huisartsen Mariahoek aan de Singel moeten ze vrijdag rekening houden met het parcours. Met de auto is de praktijk niet bereikbaar, maar daar hebben ze volgens huisarts Loes Goossens niet heel veel last van. "Het grote voordeel is dat wij al onze bezoeken aan patiënten op de fiets afleggen, dat kan gelukkig nog steeds. Bovendien sluiten wij al om 17.00 uur, dus ondervinden we maar zo'n twee uur lang hinder van de Vuelta. Daarna gaat alle zorg over naar de huisartsenpost. Eerlijk gezegd denk ik dat we hier minder last van gaan hebben dan toen de singel een aantal weken geleden dicht was", zegt ze. "En bij een spoedgeval waar de ambulance voor moet komen, wordt de weg vast wel even vrijgemaakt."

Leerling naar leerling

Waar de weg niet voor wordt vrijgemaakt, zijn lesauto's. Bij Veronica Verkeerschool blijven ze echter gewoon les geven, vertelt een medewerker. "De instructeurs rijden over het algemeen niet vanaf onze locatie aan de Blauwkapelseweg. Die gaan van leerling naar leerling", legt zij uit. "En die wonen niet alleen binnen de singels, maar ook in Bunnik of De Bilt. Leerlingen die in de binnenstad wonen hebben we die dag simpelweg niet ingepland. Het is gewoon iets waar je rekening mee moet houden, en dat hebben we gedaan."