Utrechtse partijen willen tijdelijke huurcontracten aan banden leggen

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht moet optreden tegen woningverhuurders die steeds vaker met tijdelijk huurcontracten zouden werken. Diverse partijen in de gemeenteraad hebben hierover schriftelijke raadsvragen ingediend.
Wettelijk gezien mag de huur voor huidige bewoners met maximaal 2,3 procent per jaar verhoogd worden bij een huurprijs vanaf 300 euro per maand. Maar dit geldt niet als er nieuwe huurders in het pand komen. Door dus te werken met tijdelijke huurcontracten, kunnen verhuurders telkens een veel hogere huur vragen als er een nieuwe bewoner in het pand trekt. Dat gebeurt steeds vaker, zo schreef het AD eerder deze week.
"Dit is volstrekt onwenselijk en hier moet tegen worden opgetreden", schrijven de partijen. De vragen zijn ingediend door de PvdA, D66, Utrecht Solidair, PVV Utrecht, GroenLinks, DENK en CDA, samen goed voor een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

Verhuurdersvergunning

In het nieuwe coalitieakkoord is opgenomen dat er een verhuurdersvergunning komt. Deze vergunning moet ervoor zorgen dat woningbezitters hun huis alleen mogen verhuren als ze daarvoor een vergunning hebben. De partijen willen weten of deze vergunning ook ingezet kan worden bij het tegengaan van de tijdelijke huurcontracten.
Mensen zouden daarnaast geïnformeerd moeten worden over de onwenselijkheid van een tijdelijk contract. Het Huurteam zou hierin een rol kunnen spelen.