Paintballgeweer met lokstoffen moet jeukrups bestrijden

© Omrop Fryslân / Esther Leystra
Utrecht - Is de wondermethode om de eikenprocessierups te bestrijden gevonden? Eerder onderzoek liet zien dat de paring van de eikenprocessievlinders te beperken en soms zelfs te voorkomen is. Daarbij werd gebruik gemaakt van feromonen, dat zijn specifieke lokstoffen van bijvoorbeeld insecten. Grote nadeel: het toepassen was omslachtig en tijdrovend.
Nieuw onderzoek van onder andere de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht moet daar verandering in brengen. De onderzoekers zetten daarvoor een geheim wapen in: een soort paintballgeweer. In die 'Pherolauncher' komen capsules met feromonen, onderzoekers schieten die lokstofballetjes de eiken in.
Het doel van het onderzoek is om tot een effectieve methode te komen met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Door de feromonen kunnen vrouwelijke vlinders minder bevruchte eitjes afzetten en daardoor neemt het aantal rupsen af. Bijkomend voordeel is dat de feromonen alleen effect hebben op de eikenprocessierupsen en -vlinders. Er zijn geen nadelige effecten op andere dieren, planten of de volksgezondheid.
Eind 2023 verwachten de onderzoekers met een eindrapportage te komen.