Inwoners De Meern ruiken gaslucht door morsen van een odorant

© ANP
De Meern/Reijerscop - Meerdere inwoners van De Meern roken vandaag gas en sloegen alarm. De oorzaak? Een ongevaarlijke odorant. Deze geurstof hing in de lucht omdat het tijdens werkzaamheden van Gasunie bij buurtschap Reijerscop werd gemorst.
Gasunie wilde een concentratie van het odorant daar, bij het mengstation ten zuiden van de A12, toevoegen aan aardgas. "Dat doen we om aardgas, dat van nature geurloos is, een gasgeurtje te geven", duidt een woordvoerder van het gastransportbedrijf. "Op die manier kunnen mensen het bij een eventueel gaslek thuis het tóch ruiken en vervolgens alarm slaan."

Kan geen kwaad

Nu kwam een kleine hoeveelheid dus al, voordat het überhaupt bij mensen geleverd werd, vrij. Met een gaslucht die overwaaide naar De Meern tot gevolg. "In de loop van de middag kregen we de eerste meldingen al binnen. Normaal waait het snel weg, maar omdat het nu zo goed als windstil is, blijft het langer hangen."
De Gasunie meldt op Twitter dat de gaslucht nog enige dagen kan duren. Het wil daarnaast verduidelijken dat de geurstof ongevaarlijk is. "Alleen bij direct contact met deze variant van het odorant kun je je misselijk voelen of hoofdpijn krijgen. Omdat het nu in de lucht hangt, is daar geen sprake van. Het kan geen kwaad voor mensen."