Lucht in Utrecht meest vervuild van alle etappes in de Vuelta

© Marco van Dulst
Utrecht - De lucht bij de start in Utrecht en de finish in Madrid is het meest vervuild van de Vuelta. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Onderzoekers brachten de jaargemiddelde luchtkwaliteit van alle etappes van de Vuelta in kaart.
Het was geen verrassing dat Utrecht bovenaan het lijstje stond, vertelt onderzoeker Roel Vermeulen. "Het is één van de meest stedelijk gebieden waar de Vuelta doorheen komt. En daar is meer luchtvervuiling." De onderzoekers legden kaarten over luchtvervuiling in Europa over de kaart van de etappes van de wielerronde van Spanje. Daar zagen zij dat de etappes in Nederland tot de etappes met de meeste luchtvervuiling hoorden. Met name de ploegentijdrit in Utrecht is niet goed voor de longen.

Elektrische auto's

Op veel stukken van de Vuelta voldoet de luchtkwaliteit niet aan de normen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Soms is de lucht zelfs zo slecht dat het gezondheidsschade met zich meebrengt. Ondanks de nadelen zijn de gezondheidsvoordelen van fietsen nog altijd veel groter dan de andere optie; niet fietsen. "En hoe meer mensen de auto laten staan en de fiets pakken, hoe schoner de lucht wordt", zegt Vermeulen.
De laatste dertig jaar is de luchtvervuiling in Nederland al de helft minder geworden. Nu kan met name door de overgang van fossiele auto's naar elektrische auto's de uitstoot nog verder worden teruggedrongen, zegt Vermeulen. En door op sommige plekken in de stad meer auto's te weren ontstaan er schonere fietsroutes.

Nieuwe richtlijnen

Vorig jaar kreeg de luchtkwaliteit in Utrecht nog een voldoende van het Europees Milieuagentschap. Van de 324 onderzochte Europese steden werd Utrecht 113de. Maar door nieuw inzicht over de schadelijkheid van uitstootgassen zijn de richtlijnen van het WHO strenger geworden.