Utrechtse agenten door autokrakers bestolen van vuurwapens, munitie en laptop

© RTV Utrecht
Utrecht - Twee Utrechtse politiemensen zijn drie maanden geleden bestolen van hun vuurwapens en een laptop door autokrakers. De pistolen met munitie zijn nog altijd spoorloos. Dat bleek vanochtend in de Utrechtse rechtbank tijdens een inleidende zitting tegen een van de twee mannen die door het Openbaar Ministerie worden verdacht van de diefstal. Maar de Utrechter verklaarde tegenover de rechters dat hij er niets mee te maken heeft.
De wapens zaten in een laptopkoffer in de kofferbak van de auto van de agenten. De ongemarkeerde auto stond op 12 mei op een parkeerterrein bij een supermarkt in Utrecht. Volgens de officier van justitie is op camerabeelden te zien dat de 26-jarige Utrechter samen met een medeverdachte de kofferbak openbreekt.
Naast de twee wapens en de laptop hebben de autokrakers volgens het OM nog veel meer buitgemaakt. De dieven zouden onder meer een iPad, holsters, een armband en bivakmuts met opschrift 'politie' en een wapenstok uit de auto hebben gestolen. Naast de diefstal en wapenbezit verdenkt het OM de verdachte van nog twee auto-inbraken in dezelfde periode.

Bewakingsbeelden

De Utrechter werd twee dagen na de diefstal opgepakt. Een van de mannen op de bewakingsbeelden droeg een wit t-shirt en liep mank. Dat gold ook voor de verdachte. De man rijdt vaak in de auto van zijn vader, zo'n zelfde auto is ook bij de kraak gezien.
Uit onderzoek van zijn telefoongegevens blijkt dat zijn toestel op het bewuste tijdstip in de buurt van de politiewagen was. Berichten die op die telefoon zijn aangetroffen, lijken volgens de aanklager te gaan over de buit. Een medeverdachte werd weken later aangehouden.
De Utrechter zegt dat hij een andere autokraak, in de Max Euwestraat in Utrecht, wel gaat bekennen. Daarbij werden een laptop en een mobiele telefoon gestolen. Maar met de diefstal uit de politiewagen zegt hij niets te maken hebben. Volgens advocaat Hesen zijn de bewakingsbeelden te vaag om zijn cliënt te kunnen herkennen en is zelfs niet goed te zien of de kofferbak van de politiewagen wel wordt geopend.
De chats op de telefoon van de man zijn volgens de advocaat onvoldoende bewijs. Na de diefstal werden bovendien zijn telefoongesprekken afgeluisterd, maar daarbij zou hij geen belastende dingen hebben gezegd.

Dieven geschrokken?

De eventuele daders zouden zich er volgens de advocaat mogelijk niet van bewust zijn geweest dat ze een tas met vuurwapens hadden gestolen. "Bij het zien van de wapens zou de dief zich rot geschrokken kunnen zijn, waarna hij van de tas af wilde." Omdat onduidelijk is wat er met de wapens en de tas is gebeurd, kan zijn cliënt volgens de advocaat niet verdacht worden van wapendiefstal en wapenbezit.
Maar de officier van justitie ziet het anders. Volgens hem zijn de wapens "doelbewust onttrokken aan de politie". Als ze inderdaad per abuis zijn gestolen, hoort hij dat graag van de verdachte, maar de Utrechter ging daar niet op in.
De man heeft sinds zijn aanhouding in mei in voorarrest gezeten, maar mag zijn rechtszaak nu onder voorwaarden in vrijheid afwachten. Zijn medeverdachte werd al eerder vrijgelaten. De rechtszaak tegen twee zal op zijn vroegst eind dit jaar inhoudelijk worden behandeld. Dan komt het OM ook met een strafeis.